У Луцьку запрацювала "Різдвяна майстерня". Які майстеркласи запланували

У Луцьку запрацювала "Різдвяна майстерня". Які майстеркласи запланували

У Палаці культури Луцька 19 грудня розпочала роботу "Різдвяна майстерня" — передсвяткова серія безплатних майстеркласів із виготовлення різдвяної атрибутики та мистецьких зустрічей.

Традиції творчого проєкту "Різдвяна майстерня" в Луцьку вже понад 10 років, розповіла Суспільному директорка департаменту культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів.

У Луцьку запрацювала "Різдвяна майстерня"
Відкриття проєкту "Різдвяна майстерня". Фото: Суспільне Луцьк

Зі слів посадовиці, цікавість до народної творчості за цей час зросла.

"Дуже важливо не припиняти цю традицію і в час війни ми ще більше докладаємо зусиль для збереження і популяризації нашої унікальної культурної спадщини. Важливо, що цей проєкт має інтерес не лише серед майстрів народної творчості, а й серед дітей", — каже Тетяна Гнатів.
У Луцьку запрацювала "Різдвяна майстерня"
Тетяна Гнатів. Фото: Суспільне Луцьк

Вдруге бере участь у "Різдвяній майстерні" майстриня з виготовлення ляльок-мотанок Наталія Бугай. 20 грудня показувала дітям етапи створення мотанки-колядника. Майстриня розповіла, що за вісім років виготовила понад 10 тисяч ляльок-мотанок, неодноразово проводила майстеркласи у європейських країнах.

"Кожна лялька неповторна. Європейські країни — лялькарське мистецтво в них менш розвинене. А українська лялька-мотанка мандрує світом, продається на аукціонах, а натомість нам дають підтримку", — говорить лучанка.
У Луцьку запрацювала "Різдвяна майстерня"
Наталія Бугай під час майстеркласу. Фото: Суспільне Луцьк

Навчалася робити ляльку-мотанку учениця четвертого класу Луцького ліцею № 22 Ірина Мешканюк. Дівчинка каже: дізналася, що лялька-мотанка символізує добро, мудрість і щастя. "Коли ти робиш, у тебе є дуже багато емоцій, це дуже класно", — додала відвідувачка заходу.

У Луцьку запрацювала "Різдвяна майстерня"
Ірина Мешканюк. Фото: Суспільне Луцьк

Майстриня соломоплетіння Валентина Якимович каже: у "Різдвяних майстернях" бере участь щороку. 20 грудня навчала дітей робити різдвяні обереги — павуки.

У Луцьку запрацювала "Різдвяна майстерня"
Різдвяний "павук". Фото: Суспільне Луцьк
"Їх підвішували до сволока і ця конструкція з солом’яних трубочок від руху повітря поверталася, а там де рух — там енергія і вважалося, що цей павучок збирає добру космічну енергію і приносить у вашу оселю. Треба ж нашим дітям старовину ту розповісти, навчити їх", — сказала майстриня.
У Луцьку запрацювала "Різдвяна майстерня"
Валентина Якимович із відвідувачами майстеркласу. Фото: Суспільне Луцьк

На відвідування майстеркласів діє попередній запис. На них навчатимуть соломоплетінню, восколиттю, а також створенню ляльок-мотанок, новорічно-різдвяного декору, святкової атрибутики з рогози, виробів із глини, різдвяних ангелів та іграшок із мережива.

Цього року "Різдвяна майстерня" працюватиме до 26 грудня, зазначила директорка міського департаменту культури Тетяна Гнатів.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок