До охорони Далекосхідного кладовища у Кропивницькому залучили міську дружину й побудують огорожу

До охорони Далекосхідного кладовища у Кропивницькому залучили міську дружину й побудують огорожу

Ексклюзивно
Алея почесних воїнських поховань Далекосхідного кладовища у Кропивницькому
Алея почесних воїнських поховань Далекосхідного кладовища у Кропивницькому. Фото: Суспільне Кропивницький

До охорони Далекосхідного кладовища у Кропивницькому, де 2022 року облаштували другу в місті Алею почесних воїнських поховань, залучили міську дружину й побудують огорожу.

Заступник міського голови Олександр Вергун розповів Суспільному, що огорожу будуватиме підрядник, який виграв тендер на реконструкцію Алеї, а залучення додаткової охорони – це реакція на прохання рідних загиблих бійців, зі слів яких з могил крадуть квіти й рушники, псують прапори.

Про охорону Далекосхідного кладовища

Вночі й у вихідні охорони на кладовищі не було, сказав заступник міського голови. Вона, з його слів, була у планах підрядника, який будуватиме Алею, адже охороняти треба будматеріали й техніку.

"Але, враховуючи те, що відбувається на кладовищі (псування стягів, викрадення квітів та рушників – ред. ) – ніхто подумати не міг, що містяни таке чинитимуть – крім роботи з підрядником щодо охорони, провели роботу з міською дружиною, щоб вони в період, коли немає охорони ритуальної служби (у будні з 16:00 до 8:00 та у вихідні – ред.), охороняли Алею почесних поховань. Сподіваюсь, що розпочнуть з 20 грудня".

Поліція встановила особу чоловіка, який у нетверезому стані ходив між могилами й нецензурно висловлювався на Алеї почесних воїнських поховань Далекосхідного кладовища у Кропивницькому. Вирішується питання про внесення інформації до Єдиного реєстру досудових розслідувань, сказала речниця поліції області Віталіна Бевзенко.

Про камеру відеоспостереження на Далекосхідному кладовищі

Камера на кладовищі одна, її недостатньо, сказав Олександр Вергун, адже вона фіксує лише те, що відбувається на центральній алеї кладовища.

"Є порозуміння з керівниками профільних виконавчих органів щодо збільшення кількості камер і встановлення їх у місцях, недосяжних наявній камері. Камери інтегрують в систему "Безпечне місто", бачитиме зображення з них і охорона кладовища".

Огорожу навколо сектору почесних воїнських поховань планують розпочати встановлювати 20-21 грудня, з урахуванням погоди. Договір з підрядником уклали 15 грудня, сказав заступник міського голови. Крім того, з його слів, звернулись до поліції, щоб посилили патрулювання в тому мікрорайоні та щоб дільничний інспектор провів роботу з жителями мікрорайону.

Коли реконструюють Алею почесних воїнських поховань на Далекосхідному кладовищі

За інформацією Олександра Вергуна, гроші на реконструкцію буди передбачені в бюджеті на 2023 рік. Відповідний проєкт розробляли з квітня.

"Мало спеціалістів з досвідом розробки таких складних проєктів, експертизу робили прискіпливо через важливість проєкту – тому роботи розпочали пізніше ніж хотілось. Вже визначили виконавця робіт, виконали публічну закупівлю, уклали договір з підрядником. Це та ж організація, що будувала сектор почесних поховань на Рівнянському кладовищі".

Перше, що передбачено проєктом – будівництво огорожі.

"А далі, якщо сприятиме погода, подальші роботи виконуватимуть постійно. Загальна вертівсь реконструкції – 27 мільйонів гривень. Багато граніту, тому така сума".

На початок