"Копійчину заробила — на донат". Жителька Донеччини повернулася з евакуації та відновила сироварню у прифронтовому місті

"Копійчину заробила — на донат". Жителька Донеччини повернулася з евакуації та відновила сироварню у прифронтовому місті

Ексклюзивно

Лідія Овчаренко повернулася додому у Слов'янськ, де відновила бізнес, яким займалася понад шість років. Нині у себе жінка готує близько десяти видів сиру.

Чи є попит на крафтову продукцію у прифронтовому місті, як підприємниця допомагає ЗСУ та які має секрети у приготуванні власних сирів — господиня поділилася з Суспільним Донбас.

Лідія Овчаренко, підприємниця зі Слов'янська Донецької області, у червні повернулася з евакуації в рідне місто. Тут вона поновила роботу сироварні.

"Перший день — 4% від ваги сиру — сіль ділиться ще на 50%. 50% — у перший день натираються вранці й ввечері. Наступного дня 30% від 4% натирається, теж навпіл ділиться — вища математика. Останні 20% — це вже третя доба", — розповідає про специфіку приготування італійського сиру горгондзола Лідія.
Повернулася з евакуації та відновила роботу сироварні у Слов’янську
Господиня виготовляє близько десяти видів сиру. Фото: Андрій Резніков/Суспільне Донбас

Його натирають тільки крупною сіллю, а відповідна структура досягається спеціальними проколами, які дають сировині доступ до повітря, ділиться жінка.

Сири Лідія почала виготовляти шість років тому.

"Обладнання в мене все було — посуд, форми. Ніяких сироварень — такого в мене нічого немає. Я все роблю вручну. Прес купила собі й вакууматор, про всяк випадок, якщо зникне електрика, щоб продовжити термін зберігання", — зазначила Овчаренко.

Спочатку робила для себе, потому її продукцією зацікавилися друзі. Нині жінка виготовляє близько десяти видів сирів. Робить їх власноруч з молока та закваски.

"Молоді сири, наприклад, вчора варила моцарелу. Його сьогодні зварив, накрутив кульки та наступного дня він готовий — можна їсти. Чеддер, його зварила вчора, пресувала всю ніч, два дні треба, щоб скоринка взялася, потім на визрівання мінімум три місяці, а так пів року-рік", — розповідає Лідія.

Поновила роботу сироварні: як жителька Донеччини
Закваски на сир — ферменти нетваринного походження. З 10 л молока виходить кілограм сиру. Від строку визрівання він втрачає вагу та вологість, але зростає в ціні. Фото: Андрій Резніков/Суспільне Донбас

З десяти літрів молока, розповідає жінка, виходить кілограм сиру. Його собівартість — близько 300 гривень. Продає по 450-500 гривень за кілограм, у залежності від видів сиру. Допомагає збройним силам України.

"Копійчину заробила — на донат перевіреним знайомим. Дуже багато наших друзів-слов’янців зараз на передовій. Відкривають збір — обов’язково беру участь у цьому", — запевняє жінка.

До можливих блекаутів спеціально не готувалася, але генератор має. Проте, каже, користуватися ним задорого.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок