Втратили трудову книжку: як херсонцям підтвердити стаж

Втратили трудову книжку: як херсонцям підтвердити стаж

Ексклюзивно
Трудова книжка
Паперова трудова книжка. Фото: УНІАН

Трудовий стаж до 2004 року підтверджує трудова книжка. З початку 2004 року стаж, який дає право виходу на пенсію (страховий стаж) підтверджується даними персоніфікованого обліку. Як підтвердити стаж, якщо трудова книжка втрачена, пояснює заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області Олена Іпатенко.

Якщо відсутня трудова книжка або відповідні записи у ній, стаж роботи встановлюють на підставі:

1. Інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

  • Це можуть бути довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання та будь-які інші документи, які містять відомості про періоди роботи.
  • Час військової служби в органах держбезпеки чи розвідувальних органах можна підтвердити: військовим квитком, довідками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, військових частин і відповідних установ, довідками архівних і військово-лікувальних установ.

2. Документів, які подають в електронному вигляді з накладенням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.

Якщо ці документи відсутні, для підтвердження стажу роботи приймають членські квитки профспілок. Ними підтверджують періоди роботи за той час, за який є відмітки про сплату членських внесків.

Для підтвердження стажу роботи можна, наприклад, скористатись порталом електронних послуг Пенсійного фонду України (далі – веб-портал). Для цього необхідно:

  • зайти на веб-портал;
  • увійти в персональний кабінет за допомогою Дія.Підпис; кваліфікованого електронного підпису (КЕП) або засобами Інтегрованої системи електронної ідентифікації ID.GOV.UA (зокрема, за допомогою BankID);
  • перейти до меню "Комунікації з ПФУ";
  • обрати вкладку "Запит на отримання електронних документів";
  • обрати вкладку "Витяг з ЕТКЕлектронна трудова книжка", заповнити інформацію у необхідних полях, підписати за допомогою КЕП та відправити звернення;
  • через деякий час зайти у вкладку "Мої звернення", де і з’явиться запитувана інформація.

Важливо:

1. Документи, які подають для підтвердження трудової діяльності, повинні бути підписані посадовими особами відповідних установ і засвідчені печаткою (за наявності).

2. Якщо у поданому документі про стаж указані лише роки без зазначення точних дат, за дату береться 1 липня відповідного року, а якщо не зазначене число місяця, то ним вважається 15 число відповідного місяця.

3. Якщо ім’я, по батькові та прізвище, які зазначені в документі, що підтверджує стаж роботи, не збігаються з ім’ям, по батькові або прізвищем людини за паспортом громадянина України або свідоцтвом про народження, факт приналежності цього документа може бути встановлений у судовому порядку.

У яких випадках та яким чином стаж роботи підтверджується свідками:

  1. Якщо відсутні документи про наявний стаж роботи та не можна їх отримати у зв’язку із стихійним лихом, аваріями, катастрофами або іншими надзвичайними ситуаціями стаж роботи, який дає право на пенсію, встановлюють на підставі показань не менше двох свідків. Вони повинні знати заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, в установі, організації або в одній системі. При цьому такі свідки мають підтвердити ще й свій стаж роботи на вказаному підприємстві відповідними документами, надавши їх разом з заявою до органу ПФУ.
  2. У тих випадках, коли періоди роботи зараховуються до стажу роботи на підставі показань свідків, один із яких свідчить про роботу заявника за більший період, ніж інші, встановленим вважають період, підтверджений двома або більше свідками.
  3. Якщо підприємство ліквідоване, а дані про наявний стаж роботи відсутні, в тому числі й архівні дані, стаж роботи також аналогічно установлюють на підставі показань не менше двох свідків.
  4. Якщо підприємство розташоване на тимчасово окупованій території, можна також підтвердити робочий стаж за допомогою не менше двох свідків. Для цього потрібно подати трудову книжку (якщо вона є) та заяву з даними про свідків.

Постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 № 637, зі змінами, затверджено Порядок підтвердження наявного стажу роботи для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, відповідно до якого основним документом, що підтверджує стаж роботи за період до впровадження персоніфікованого обліку у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, є трудова книжка.

Підписуйтеся на новини Суспільне Херсон у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube.

На початок