ВРП відсторонила двох суддів Київського апеляційного суду від правосуддя

ВРП відсторонила двох суддів Київського апеляційного суду від правосуддя

Віктор Глиняний, , Юрій Слива, Київський апеляційний суд
. Судді Київського апеляційного суду Віктор Глиняний та Юрій Слива. Колаж з фото УНІАН

У День працівників суду, 15 грудня, Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила від здійснення правосуддя Віктора Глиняного та Юрія Сливу — двох суддів Київського апеляційного суду, підозрюваних в корупції.

Про це стало відомо під час засідання ВРП.

Вища рада правосуддя до 30 січня 2024 року тимчасово відсторонила суддю Віктора Глиняного та Юрія Сливу від здійснення правосуддя у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

На думку слідства, судді можуть незаконно впливати на органи досудового розслідування, суд, інших учасників кримінального провадження, штучно створювати докази невинуватості.

Під час засідання в Глиняного запитали, чи отримував він неправомірну вигоду. На це він відповів наступне: "Кошти від Паленика я ніякі не отримував".

Слива лише зазначив, що він "добросовісно виконував свої обов'язки". Також запевнив, що продовжить їх сумлінно виконувати, якби йому це дозволили.

За суддю Сливу внесли заставу 2,5 млн грн наступного дня, а майже 5 млн грн за суддю Глиняного в той же день.

Що відомо про викриття суддів Київського апеляційного суду

29 листопада Спеціалізована антикорупційна прокуратура та детективи НАБУ викрили чотирьох суддів Київського апеляційного суду на одержанні хабаря у $35 тисяч за скасування арешту майна на повітряні судна.

За даними джерел Суспільного, йдеться про таких суддів: Юрій Слива, Віктор Глиняний, Ігор Паленик та В'ячеслав Дзюбін.

Вони розглядали одну з апеляцій колишнього керівника "Мотор Січ" Богуслаєва, обвинуваченого в колабораційній діяльності, спонсоруванні тероризму, перешкоджанні роботі ЗСУ та інших злочинах.

Прокурор у цій справі розповів, як розподілили $35 тисяч: Дзюбін залишив $10 тисяч собі, а решту передав Паленику. Вдома той замінив мічені купюри та сформував дві рівні частини по $8300 для своїх колег. Суддя Слива отримав гроші у пакеті від розчинної кави, а суддя Глиняний — у рекламній брошурі інтернет-провайдера.

4 грудня Вища рада правосуддя дозволила утримувати під вартою чотирьох суддів Київського апеляційного суду. Однак сам запобіжний захід обиратимуть під час розгляду справи.

На початок