Київрада ухвалила бюджет на 2024 рік

Київрада ухвалила бюджет на 2024 рік

Доповнено
Засідання Київради
Засідання Київської міської ради, 14 грудня 2023 рік. Фото: Київрада

Київська міська рада сьогодні, 14 грудня, ухвалила бюджет столиці на 2024 рік. Доходи запланували в сумі понад 72,6 млрд гривень, видатки – понад 85,3 млрд. На допомогу Збройним силам передбачено 1 млрд гривень.

Підтримали столичний бюджет 80 депутатів Київради.

Через часті повітряні тривоги і необхідність переривати засідання проєкт бюджету розглядали за скороченою процедурою.

На початку засідання міський голова Віталій Кличко зазначив, що через складну економічну ситуацію і зменшення надходжень бюджет 2024 року буде на кілька мільярдів гривень менший, ніж 2023 року.

Що передбачає бюджет Києва на 2024 рік

Найбільшу питому вагу доходів становлять податкові надходження, із яких податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) запланували в сумі 32 млрд грн, податок на прибуток підприємств становить 7,5 млрд грн. Місцеві податки – 16,8 млрд грн, кошти від продажу землі – 2,8 млрд грн, повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

На сферу освіти заплановані видатки на рівні 27,2 мільярдів гривень, на транспортну галузь міста – понад 23,8 мільярдів, на житловово-комунальну сферу на наступний рік передбачили понад 8,2 мільярди гривень, на соціальний захист – майже 7,8 мільярдів, на сферу медицини – майже 6 мільярдів.

На міську цільову програму "Захисник Києва" планується спрямувати 1 мільярд гривень. Голова бюджетної комісії Андрій Вітренко пропонував збільшити цю суму до 2,5 мільярдів гривен і зазначив, що на це кошти в бюджеті можна знайти. Однак більшість Київради не підтримала збільшення цієї витратної статті.

Що кажуть депутати Київради

Депутатка від фракції "Слуга народу" Ксенія Семенова під час засідання сказала, що міський бюджет на 2024 рік не є бюджетом воєнного часу.

"Той бюджет, який щойно проголосувала Київрада, не є бюджетом війни, а тим, який був два роки тому: транспортні розв'язки, нова інфраструктура рекреаційна, парк Наталка, Подільсько-Воскресенський міст, метро на Виноградар. Ми не отримали відповіді на питання, скільки ми там заклали на ЗСУ", — наголосила Ксенія Семенова.

Натомість депутат від фракції "Європейська Солідарність" Володимир Прокопів зазначив, що у міському бюджеті мають закладатися важелі для розвитку міста.

"Бюджет війни в державі має бути. Там не має бути бюджету на серіали, на шоу, на телемарафон чи на щось інше. Тут (у Києві — ред.) має бути бюджет, щоб в місті було метро, для того, щоб в людей була холодна і гаряча вода, було опалення", — сказав Володимир Прокопів.

На початок