У Полтаві планують демонтувати інформаційні дошки Зигіну та Кондратенку

У Полтаві планують демонтувати інформаційні дошки Зигіну та Кондратенку

Дошка Зигіну
Іфнормаційна дошка Олексію Зигіну. Суспільне Полтава

У Полтаві ухвалили рішення щодо демонтажу дошок радянському військовослужбовцю Олексію Зигіну та секретарю Полтавського обласного комітету КП(б)У із пропаганди та агітації Степану Кондратенкові. Так вирішили під час міської комісії з питань найменувань та перейменувань елементів міського середовища.

Про це Суспільному розповів член цієї комісії Віталій Павлов.

«І Лідову, і Ляхову, і Бірюзову, й іншим багато їх, але від них уламки вже лишились. Зигіну і Кондратенку поки цілі, і ми на 28 грудня виносимо питання по ним на виконком. Ті ж дошки, які пошкоджені, вже комунальники будуть самостійно демонтовувати, і вже вони мають відповідне розпорядження».

Дошки демонтують на вимогу законів «Про декомунізацію» і "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії".

Чому меморіальні дошки у Полтаві не демонтували

Міський департамент культури з’ясовував, на чиєму балансі перебували меморіальні таблички. Про це повідомляли у відповідях на інформаційні запити кореспондента Суспільного. Також зазначали, що дошки Ляхову та Лідову не мають пам'яткоохоронного статусу, тому їх можна демонтувати за рішенням балансоутримувача.

На думку регіонального представника Українського інституту нацпам’яті Олега Пустовгара, дошки необхідно було передати до музею.

Хто такий Олексій Зигін

Олексій Зигін був радянським військовим часів Другої світової війни. Його вважають визволителем Полтави, однак це неправда, розповідав Суспільному представник Інституту національної пам’яті у регіоні Олег Пустовгар:

"Зигін – це яскравий приклад історичних фейків періоду комуністичного режиму. Зигін прибув до Кременчука уже в час, коли вся Полтавська область була очищена від німецьких нацистів, натомість зайшли інші окупанти – червона армія Радянського Союзу".

На честь генерала у Полтаві були названі вулиця і площа, а 1957-го йому встановили пам’ятник – це фігура Зигіна у повний зріст на постаменті.

Хто такий Степан Кондратенко

Степан Кондратенко – секретар Полтавського обкому комуністичної партії. Служив у Червоній Армії в якості червоноармійця окремого ескадрону зв’язку 9 кавалерійської дивізії. У травні 2023-го року вулицю Степана Кондратенка в Полтаві перейменували на Вокзальну.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок