У Тернополі відкрили перший в Україні імерсивний хаб

У Тернополі відкрили перший в Україні імерсивний хаб

У Тернополі відкрили перший в Україні імерсивний хаб
. Суспільне Тернопіль

У Тернополі відкрили перший в Україні простір з технологіями доповненої реальності. Він працюватиме в приміщенні Західноукраїнського національного університету.

Про це розповів радник голови ОВА з питань цифровізації Олександр Терещенко.

За його словами, проєкт має назву "Імерсивний мультифункціональний хаб". Він обладнаний планшетами, інструментами для створення голограм, цифровою дошкою та окулярами доповненої реальності. У цьому просторі науковці розроблятимуть програми реабілітації бійців.

Імерсивний хаб у Тернополі. Грудень 2023. Тернопіль
Імерсивний хаб у Тернополі. Суспільне Тернопіль

Представниця компанії-партнера проєкту Дарія Федько розповідає, ці технології можна використовувати під час навчань чи тренувань.

"Скелет, м’язова система, серцево-судинна. Уявіть, як можна інтегрувати це в навчальний простір. Далі – це, звичайно ж, реалізація різних симуляторів, наприклад для психологічної і фізичної реабілітації. У реальному світі дуже важко заміряти прогрес людини під час реабілітації. У віртуальному світі кожен рух, погляд, слово можна заміряти і побачити навіть найменший результат".

Імерсивний хаб у Тернополі. Грудень 2023. Тернопіль
Імерсивний хаб у Тернополі. Суспільне Тернопіль

Окуляри здатні розпізнавати оточення і накладати на нього 3D голограми.

"Ці голограми можуть бути різного типу. Тобто, це може бути візуалізація якогось складного об’єкту або цілого процесу. В окулярах ви можете взаємодіяти один з одним. Тобто, наприклад, ви і ще декілька колег зустрічаєтесь в цьому віртуальному просторі і працюєте над спільним концептом".

Обладнання в імерсивному хабі
Обладнання в імерсивному хабі. Суспільне Тернопіль

"На базі даного хабу науковці з Тернопільського медичного університету, із Західноукраїнського національного університету, лікарі, представники IT-компаній будуть розробляти інноваційні продукти, в першу чергу пов’язані з реабілітацією. Друге – вже в черзі стоять викладачі Західноукраїнського національного університету для того, щоб розробляти якісь нові освітні програми, пов’язані з доповненою реальністю", - каже Олександр Терещенко.

Перший в Україні імерсивний хаб
Перший в Україні імерсивний хаб. Суспільне Тернопіль

Хаб відкрили з ініціативи Міністерства цифрової трансформації України спільно з Тернопільською обласною військовою адміністрацією та Західноукраїнським національним університетом. Проєкт фінансує уряд Японії.

На початок