"Добре, що не лишили на вулиці". Як почувається покинуте у кропивницькому пологовому немовля

"Добре, що не лишили на вулиці". Як почувається покинуте у кропивницькому пологовому немовля

У кропивницькому пологовому будинку вперше з моменту відкриття у 2018 році спрацювало "віконце життя". Там залишили хлопчика. Як працює "віконце життя" та почувається новонароджений?

Новонародженого хлопчика у "віконці життя" залишили 10 грудня. Нині немовля у відділенні реабілітації новонароджених, розповіла головна медсестра Світлана Федотова. Хлопчик здоровий. Його вага 3,5 кілограма, зріст 49 сантиметрів.

"Добре, що нам дитину принесли й положили, що не покинули на вулиці. Малюк почуває себе добре, харчується сумішшю, потребує догляду, ласки, тепла, лікування дитина не потребує, тільки догляду".

Доглядають новонародженого працівники відділення. У хлопчика гарний апетит та сон, сказала медсестра. За бажанням дитині можна допомогти – принести підгузки, воду для харчування, дитячу суміш.

Після встановлення віку дитини впродовж 15 днів новонародженого зареєструють. З двох місяців хлопчик підлягатиме усиновленню, якщо не з’являться мати чи батько, пояснила начальниця управління захисту прав дітей Тетяна Тимоховська.

"Мамі потрібно буде доводити своє материнство відносно цієї дитини. Якщо буде тривати судовий процес щодо усиновлення і з’явиться матір, яка бажає повернути дитину, то процедура буде зупинена".

Ім’я, по батькові та прізвище дитині оберуть члени виконавчого комітету.

У віконці життя залишили немовля
У кропивницькому пологовому будинку у "віконці життя" залишили немовля. Фото: Суспільне Кропивницький

"Віконце життя" працює цілодобово. Воно обладнане підігрівом і спеціальною кнопкою, пояснила головна медсестра.

"Будь-хто може прийти, відкрити віконечко, покласти немовля, швидко закрити та піти. Дитинка в безпеці й теплі".

Після того, як дитину тут залишать, через 30 секунд спрацьовує сигналізація.

"Після сигналу ми розуміємо, що тут має бути дитина, відчиняємо та забираємо її й направляємо у відділення, де дитину оглядають лікарі".

Мета цього "віконечка" зберегти життя немовляти.

На початок