У Чернівцях прихисток для безхатьків почне працювати цілодобово

У Чернівцях прихисток для безхатьків почне працювати цілодобово

У Чернівцях прихисток для безхатьків почне працювати цілодобово
. Прихисток для безхатьків на вулиці Данила Галицького, 19 у Чернівцях. Фото: milukraine.net / Євгенія Гайфер

У Чернівцях прихисток для безхатьків на вулиці Данила Галицького, 19 почне працювати цілодобово з 2024 року. Наразі тут діє прихисток для нічного перебування.

Про це в етері Українського радіо. Чернівці розповіла голова громадської організації "Вертикаль" Світлана Скляренко.

Громадська організація "Вертикаль" опікується безхатьками та надає їм соціальні послуги у прихистку — для цього раніше виграла конкурс. Наразі безхатьки тільки ночують у прихистку: приходять о 18:00, їм привозять вечерю й о 8:00 вони мають піти з прихистку, каже Скляренко.

У прихистку облаштовані ліжка, душові, туалет, пральня. Раз на тиждень приїжджає лікар, аби оглянути безхатьків. А щовівторка охочі зустрічаються з психологом. Також свої послуги надає перукар.

"Взимку у Чернівцях кількість безхатьків збільшується. Крім цього, у притулку також проживають вимушені переселенці, які не знайшли прихистку. Безхатьків за їх бажанням залучаємо до волонтерства, торік і цього року робимо окопні свічки", — каже Скляренко.

Цього року послуги надали 1020 безхатькам — на це з місцевого бюджету виділили 695 тисяч гривень. За словами Скляренко, за ці гроші оплатили електро- та водопостачання, а також зарплати соціальним працівникам.

З 2024 року прихисток працюватиме цілодобово, тому на наступний рік заклали понад 1 мільйон гривень. Про це повідомила директорка міського департаменту соціальної політики Наталія Фрунзе.

Команда прихистку разом з волонтерами раз на тиждень виїжджає на соціальне патрулювання, під час якого знаходять безхатьків і пропонують їм послуги прихистку. Також виїжджають, коли є виклики від поліції чи перехожих. Якщо людина погоджується поїхати у прихисток, але не може самостійно помитись, допомагають соцпрацівники. Повідомити про безхатька, який потребує прихистку, можна за телефоном 066 007 07 22.

Що відомо про прихисток для безхатьків у Чернівцях

  • За даними департаменту соцзахисту, торік надали допомогу 1400 безхатькам. За договором це робила громадська організація "Народна допомога", на це виділили 904 тисячі гривень.
  • Раніше нічліг для безхатьків, а також соціальний готель, де вони могли жити цілодобово, був у приміщенні на вулиці Синагоги, 6. Але у 2019 році його визнали аварійним.
  • Соціальний готель – заклад соціального захисту, який має окремі кімнати для проживання бездомних людей. Проживання у ньому – платне.
  • Рішення міської ради про створення соціального готелю не було. Це грантовий проєкт "Народної допомоги". Тому коли через аварійність звідти усіх виселяли, безхатькам пропонували переїхати на нічліг у прихисток на вулиці Данила Галицького, 19.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок