У Полтаві протестували проти встановлення новорічної ялинки: які вимоги

У Полтаві протестували проти встановлення новорічної ялинки: які вимоги

Оновлено

У Полтаві влаштували акцію проти встановлення ялинки у центрі міста. Вона тривала близько двох години.

На площі біля обласного театру імені Гоголя 9 грудня збираються люди. Вони прийшли на акцію протесту.

"Моєму чоловікові було б 60 років, але він загинув, згорів у танку. І я не вважаю, що сьогодні надважливо, щоб красувалася ялинка і було свято. І це також ― зібрати скупчення, щоб сюди поцілило? Я вважаю, що нашим дітям потрібне свято вдома. Ми можемо їм зробити вдома", — розповіла учасниця акції Світлана Сологуб.

У Полтаві протестували проти встановлення новорічної ялинки: які вимоги
Раніше Рада області дозволила встановлення центральної ялинки Полтави. Суспільне Полтава

Раніше Рада оборони області дозволила встановлення новорічних ялинок на Полтавщині. В обласному центрі профінансувати монтаж та демонтаж погодилися представники бізнесу. Про це Суспільному повідомляв голова громадської організації "Підприємці Полтавщини" та депутат міської ради Євген Дикань.

На встановлення новорічного дерева необхідно приблизно 400 тисяч гривень, повідомляла секретар Полтавської міської ради Катерина Ямщикова. За її словами, монтувати ялинку зможуть після отримання дозволу від районної військової адміністрації. Станом на вечір 8 грудня відповіді не було, розповіла Катерина Ямщикова.

У Полтаві влаштували акцію проти встановлення новорічної ялинки
На акцію прийшла поліція діалогу. Суспільне Полтава

"Справа не тільки в грошах. Справа в тому, що полтавці всюди кажуть, пишуть: "Ми не хочемо ялинки". Бо це як плювок для тих, хто ховає загиблих. Військові нам кажуть: "Будь ласка, не треба, нам дуже образливо, що ви там святкуєте". Тобто це більше така моральна сторона", — каже організаторка акції Вікторія Кошева.

За підрахунками поліції, на акцію зібралося близько 50 людей. Про це Суспільному повідомив начальник сектору превентивної комунікації Полтавського райуправління поліції Роман Савченко. Акцію влаштувала ініціативна група "Полтава Спротив".

У Полтаві влаштували акцію проти встановлення новорічної ялинки
На акцію люди прийшли з плакатами. Суспільне Полтава

"Ми створили її (групу ― ред.) 23 жовтня на акції "Гроші на ЗСУ", разом із Ямщиковою. Тобто вона в курсі, ми приходимо іноді на засідання, співпрацюємо, тобто група напівофіційна, можна сказати. Наша ціль ― всі нецільові витрати скоротити, направити на ЗСУ. Тобто на дрони, на автівки, на такмед. Я просто виставила, що я виходжу на пікет, як завжди. І люди репостили", — говорить організаторка акції Вікторія Кошева.

Із соцмереж про акцію дізналася і Юлія Рибницька.

У Полтаві протестували проти встановлення новорічної ялинки: які вимоги
Про акцію люди дізналися з інтернету. Суспільне Полтава

"У мене немає серед близьких, хто воює. Але я волонтерка, туди їжджу до них, бачу їхнє життя, їхні потреби. Серце за них болить. Ми вважаємо недоцільним використання таких великих коштів навіть від меценатів. Порахували ― за 400 тисяч (гривень ― ред.) ми можемо купити 25 "мавіків" (дрони ― ред.)", — розповіла учасниця акції Юлія Рибницька.

Із площі учасники акції пішли до приміщення Полтавської міської ради. Зокрема, написали звернення зі своїми вимогами.

У Полтаві протестували проти встановлення новорічної ялинки: які вимоги
Люди просять підприємців спрямувати гроші на ЗСУ. Суспільне Полтава

"Ми громаду почули. Я думаю, що ми проведемо зустріч, доведемо інформацію і до підприємців, і також до наших органів військової адміністрації. Сядемо в діалог і також ухвалимо рішення, є такі дві думки, і як у такому разі діяти", — каже секретар Полтавської міської ради Катерина Ямщикова.

2022-го року новорічну ялинку в обласному центрі не встановлювали.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок