Відреставровану скульптуру Скорботного Христа повернули з Польщі до Львова

Відреставровану скульптуру Скорботного Христа повернули з Польщі до Львова

Відреставровану скульптуру Скорботного Христа повернули з Польщі до Львова
Скульптура Скорботного Христа після реставрації. Фото: пресслужба Львівської міської ради

До Львова з Польщі повернули відреставровану скульптуру Скорботного Христа з каплиці Боїмів, якій понад 400 років. Вже у січні 2024 року її експонують в одному з львівських музеїв у межах виставки "Те, чого не видно".

Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

У 2021 році скульптуру вагою 280 кілограмів вперше в історії демонтували з купола каплиці Боїмів у Львові та перенесли до майстерні. Причиною цього став активний процес руйнування історичної пам'ятки. Тоді планували відреставрувати скульптуру, проте розпочалась повномасштабна війна.

"Тоді було запропоновано перевезти скульптуру до Варшави. Перевезли, провели детальні дослідження, відреставрували. Також доповнили втрачені елементи, зокрема німба та тернового вінця”, – каже радниця міського голови Львова з питань збереження культурної спадщини Лілія Онищенко.

Роботи фінансувала польська фундація “Полоніка". Над реставрацією пам'ятки працювали понад 20 спеціалістів. З 24 жовтня до 25 листопада скульптуру Скорботного Христа можна було побачити на виставці в одній з галерей Варшави.

Невдовзі скульптуру експонують на виставці у Львові. На верхівку каплиці Боїмів фігуру Скорботного Христа повернуть після реставрації куполу.

Що відомо про каплицю Боїмів

Каплицю Боїмів збудували на початку XVII століття на території тоді ще міського цвинтаря поруч із латинською катедрою. Її звели на замовлення львівського купця угорського походження Георга Боїма. На каплиці можна побачити сцени з Ісусом Христом, історії із Святого письма та діяннями апостолів.

"Боїм був найбагатшою людиною Львова. Свого часу він був власником третини нерухомості в місті. І він займав чільне становище в львівському патриціаті, бо був консулом, членом міської ради, і як консул він неодноразово ставав бургомістром Львова, тобто очолював місто", — розповідає львівський історик Іван Сварник.

Будував каплицю Андреас Бемер, а оздоблював каменем Гануш Шольц, якого спеціально запросили з Вроцлава. Збудована каплиця стала помпезною пам’яткою Львова XVII століття.

На початок