Відреставровану скульптуру Скорботного Ісуса з каплиці Боїмів представлять на виставці у Львові

Відреставровану скульптуру Скорботного Ісуса з каплиці Боїмів представлять на виставці у Львові

Відреставровану скульптуру Скорботного Ісуса з каплиці Боїмів представлять на виставці у Львові
Скульптура на виставці у Польщі. Фото: Львівська міська рада

До Львова після реставрації повернуть скульптуру Скорботного Ісуса з каплиці Боїмів, якій понад 400 років. До 25 листопада пам'ятку експонують у Польщі, після цього скульптуру покажуть на виставці "Те, чого не видно" у Львові.

Як повідомила радниця міського голови Львова Лілія Онищенко, у 2021 році скульптуру вагою 280 кілограмів вперше в історії демонтували з купола каплиці Боїмів у Львові та перенесли до майстерні. Причиною цього став активний процес руйнування історичної пам'ятки. Тоді планували відреставрувати скульптуру, проте розпочалась повномасштабна війна.

"З дозволу Міністерства культури України скульптура помандрувала до Варшавської майстерні. "Інститут Полоніка" та "ZKR" завершили дослідження та фахову реставрацію", — каже Лілія Онищенко.

Команду з реставрації очолив Павел Єнджейчик. Загалом у проєкті брали участь понад 20 спеціалістів.

Відреставрована скульптура Скорботного Ісуса
Відреставрована скульптура Скорботного Ісуса. Фото: Львівська міська рада

У вівторок, 24 жовтня, відреставровану скульптуру презентували у галереї "Вікно в культуру" на виставці "Те, чого не видно" у Варшаві. Там можна буде побачити фігуру Скорботного Ісуса до 25 листопада. Після цього скульптуру повернуть до Львова.

Що відомо про каплицю Боїмів

Каплицю Боїмів збудували на початку XVII століття на території тоді ще міського цвинтаря поруч із латинською катедрою. Її звели на замовлення львівського купця угорського походження Георга Боїма. На каплиці можна побачити сцени з Ісусом Христом, історії із Святого письма та діяннями апостолів.

"Боїм був найбагатшою людиною Львова. Свого часу він був власником третини нерухомості в місті. І він займав чільне становище в львівському патриціаті, бо був консулом, членом міської ради, і як консул він неодноразово ставав бургомістром Львова, тобто очолював місто", — розповідає львівський історик Іван Сварник.

Будував каплицю Андреас Бемер, а оздоблював каменем Гануш Шольц, якого спеціально запросили з Вроцлава. Збудована каплиця стала помпезною пам’яткою Львова XVII століття.

На початок