Рада підтримала парламентську заяву про ситуацію в Білорусі

Рада підтримала парламентську заяву про ситуацію в Білорусі

Рада підтримала парламентську заяву про ситуацію в Білорусі
.

Верховна рада підтримала в цілому проєкт постанови про заяву парламенту щодо ситуації в Республіці Білорусь.

За проєкт постанови №3053а віддали свої голоси 228 депутатів. Згідно з нею, проведені вибори президента Білорусі не є демократичними, а офіційно оприлюднені результати виборів не відображають реального волевиявлення білоруських громадян.

"Ми приєднуємося до оцінок Європейського Союзу щодо недемократичного характеру президентських виборів у Білорусі та підтримуємо запровадження санкцій стосовно відповідальних за фальсифікації результатів виборів і застосування насильства проти протестувальників", – йдеться у тексті заяви.

Також у заяві Рада засуджує застосування надмірної сили й жорстокості з боку правоохоронних органів Білорусі та вимагає звільнення всіх без винятку затриманих.

Відповідно до тексту постанови, голова Верховної ради зобов’язаний забезпечити невідкладне направлення тексту заяви до парламентів іноземних держав та міжнародних парламентських організацій.

Що відомо

  • З 9 серпня у Білорусі тривають масові акції протесту у зв'язку з результатами виборів, за якими у чинного президента Олександра Лукашенка 80,1% голосів, а у його опонентки Світлани Тихановської — 10,1%.
  • Європейський Союз не визнав результати виборів президента Білорусі та пообіцяв накласти санкції на відповідальних за фальсифікації та насильство.
  • 18 серпня Олександр Лукашенко привів війська на західному кордоні Білорусі у повну бойову готовність.
  • Лукашенко застеріг білорусів від сценарію України, яка, за його словами, "стоїть на колінах". Також він заявив, що Україна, як і інші країни, "наказала провести нові вибори" у Білорусі. Офіс президента України порадив білоруській владі "поважати право своїх співгромадян на життя, здоров'я та свободу".
  • На тлі поствиборчих протестів у країні Лукашенко зустрівся в Сочі з президентом РФ Володимиром Путіним. Під час неї Лукашенко наголосив на необхідності продовжувати військову та оборонну співпрацю з РФ, а Путін заявив, що дасть Білорусі кредит у півтора мільярда доларів.

На початок