"Комісія не встановила порушень — це питання до неї", — Житомирський міський голова Сухомлин про перевірку в ліцеї №27

"Комісія не встановила порушень — це питання до неї", — Житомирський міський голова Сухомлин про перевірку в ліцеї №27

Комісія з вивчення ситуації щодо перевірок дрес-коду для учнів 27 ліцею Житомира ознак порушення прав учнів ліцею не виявила. Про це йдеться у відповіді на запит Суспільного Житомир. Житомирський міський голова Сергій Сухомлин сказав, що це питання до комісії.

У відповіді виконкому Житомирської міської ради на запит Суспільного від 15 листопада йдеться, що для вивчення ситуації у житомирському ліцеї №27 створили комісію, робота якої тривала з 15 вересня по 17 листопада. Ознак порушення прав учнів 27 ліцею комісія не виявила.

"Ознак щодо порушення прав учнів ліцею №27, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, внаслідок чого було заподіяно шкоди психічному або фізичному здоров’ю, в діях директора Короткої Світлани не виявлено", — йдеться у відповіді на запит.

Суспільне звернулося до Житомирського міського голови Сергія Сухомлина, житомирського міського голови, з проханням прокоментувати висновки комісії.

"Я не відмовляюся від своїх слів. Те, що я бачив тоді, воно мало ознаки дійсно булінгу. І така поведінка все ж неприпустима в школах. Я розумію, що можуть бути ситуації, коли довели, хтось не впорався з емоціями, але все ж з дітьми треба трішки по-іншому. Те, що комісія не встановила там — це питання до комісії. Поки що нічого коментувати тут не можу", — сказав Сергій Сухомлин.

Валентин Арендарчук, директор житомирського міського Департаменту освіти, повідомив, що комісія була створена його наказом. Членів комісії обирали із працівників Департаменту освіти.

"Обирали із працівників, які відповідають за ці ділянки роботи, які охоплювали усесторонній розвиток, які працюють у нас в Департаменті освіти", — прокоментував Валентин Арендарчук.

Сергій Горбачов, освітній омбудсмен, сказав, що комісія, яка вивчала ситуацію, не могла бути неупередженою.

"Департамент освіти грубо порушив Закон України, зокрема статтю 39 закону "Про повну загальну середню освіту", коли самовільно, без будь-яких підстав, скасував проведення конкурсів на посади керівників закладів освіти. У мене немає довіри до цього департаменту, оскільки їх відписки, на які вони посилаються, і те, що вони не виконують рішення суду – а вже було рішення суду, яке зобов’язало департамент провести конкурси. Як можна їм довіряти? Як можна довіряти комісії, яка сама себе перевіряє і визначає, що в нас все добре?", — сказав Сергій Горбачов.

освіта, ліцей, дрес-код, шкільна форма, перевірка, місцева влада
Сергій Горбачов, освітній омбудсмен України. Фото: Надія Назарук/Суспільне Житомир

Суспільне під час підготовки матеріалу не змогло зв’язатись із головою комісії Світланою Ковтуненко, щоб отримати її коментар, та надіслало запит на інформацію до міського Департаменту освіти.

У відповіді на свій запит Суспільне отримало висновки роботи комісії, в якому також йдеться про опитування учнів. 55% учнів вважають, що правила зовнішнього вигляду необхідно переглянути. На питання про стосунки з вчителями 55% учнів сказали, що стосунки партнерські, 9% вони не подобаються, а 30% відмовились відповідати на це питання.

За словами Сергія Горбачова, опитування, проведене комісією, викликає питання.

"Які запитання? Які гарантії анонімності? І, навіть, це кероване, я не побоюся цього слова, опитування показало, що 55% дітей проти того, щоб їх змушували вдягати однострій", — прокоментував освітній омбудсмен.

Міський голова Сергій Сухомлин сказав, що якщо діти хочуть змін, то повинні обговорити це з батьками та вчителями без участі третіх осіб.

"Якщо ми бачимо, що самі діти хочуть змін, я думаю, що було б правильно і чесно все ж відверто поспілкуватися в закритому режимі, без журналістів, засобів масової інформації. Чесно поговорити одне з одним і винести те рішення, яке дійсно задовольнить і батьків, вчителів і головне дітей", — сказав Сергій Сухомлин.

освіта, ліцей, дрес-код, шкільна форма, перевірка, місцева влада
Житомирський міський голова Сергій Сухомлин. Фото: Надія Назарук/Суспільне Житомир

Батьки повинні самостійно звернутися до поліції зі скаргою на булінг, прокоментував ситуацію Сергій Горбачов.

"Але якщо цього не відбувається, то я, користуючись своїми повноваженнями, знову звернуся до Національної поліції, оскільки мені став відомий факт булінгу, який зафіксований на відео, — сказав освітній омбудсмен. — І буду робити подання про проведення розслідування і складання адміністративного протоколу. І я дуже сподіваюся, що справа потрапить до суду, а директорка школи, яка грубо принижує дітей, яка грубо порушує їх права, буде, нарешті, покарана відповідно до закону".

Звернення до Суспільного Житомир

З жовтня 2023 року Суспільне Житомир отримало три звернення.

Перше від депутатки Житомирської міської ради Тетяни Онопрієнко, в якому вона вказала що у відеоматеріалі за 15 вересня 2023 році вжиті некоректні висловлювання щодо директорки закладу Світлани Короткої.

"Зауваження учням щодо зовнішнього вигляду з боку дирекції житомирського ліцею №27 пов’язані із тим, що керівниця закладу освіти працює на посаді понад 40 років". Вважаю, що це ейджизм — дискримінація людини на підставі її віку", — йдеться у зверненні Тетяни Онопрієнко.

Суспільне Житомир не підтримує дискримінації за віком. А зазначені у зверненні слова належать Сергію Горбачову, про що вказано в матеріалі за 15 вересня.

Друге звернення від Галини Шиманської, голови громадської організації та депутатки Житомирської міської ради. В ньому вона просила надати копію документу, на підставі якого Суспільне Житомир виготовило репортаж про ситуацію у 27 ліцеї.

Третє — від голів батьківських комітетів класів ліцею, в якому вони вимагають:

"Припинити переслідування директора ліцею №27. У разі подальшого розпалювання конфлікту у ліцеї №27 і продовження образливих висловлювань у бік його керівника ми залишаємо за собою право вжити дієвих заходів для захисту закладу освіти, в тому числі і через відповідне звернення до голови правління АТ "НСТУ", — цитати зі звернення голів батьківських комітетів ліцею №27.

освіта, ліцей, дрес-код, шкільна форма, перевірка, місцева влада
Скриншот звернення до Суспільного Житомир

Команда Суспільне Житомир продовжить висвітлювати цю ситуацію, оскільки питання про порушення прав дітей є суспільно важливим.

Що відомо про ситуацію, яка виникла в ліцеї №27 міста Житомира

12 вересня 2023 року Суспільному стало відомо, що в Житомирі в ліцеї №27 учнів зобов’язали носити шкільну форму. Відео, на якому перевіряли дітей на дотримання дресс-коду, учні самі відзняли та опублікували у соцмережах. Директорка ліцею тоді відмовилась коментувати цей запис на камеру.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов назвав цей випадок булінгом.

"Це класичний булінг — цькування дітей через їхній зовнішній вигляд, лише через те, що вони не так виглядають, як подобається керівнику закладу освіти з її власними поглядами, які заснувалися ще за часів брежнєвського застою", — сказав Сергій Горбачов.

За словами експерта з питань організації та розвитку шкільної освіти Сергія Дятленка, в Україні шкільну форму офіційно відмінили у 2019 році.

15 вересня міський департамент освіти розпочав службове розслідування у ліцеї №27 після того, як адміністрація навчального закладу змусила учнів носити шкільну форму. Про це у коментарі Суспільному сказав Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

23 листопада Суспільне опрацювало відповідь виконкому Житомирської міської ради на свій запит щодо перевірки зовнішнього вигляду учнів 27 ліцею директоркою закладу. Там є інформація, що комісія, зокрема, взяла письмове пояснення у директорки 27 ліцею Світлани Короткої. Керівниця закладу визнала, що під час зустрічі із учнями 9 – 11 класів з метою дотримання дисципліни допустила емоційні висловлювання в імперативній формі. Щодо порушень прав учнів, комісія не виявила таких ознак.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок