Учнів житомирського ліцею зобов’язали носити шкільну форму

Учнів житомирського ліцею зобов’язали носити шкільну форму

Учнів житомирського ліцею зобов’язали носити шкільну форму
. Житомир, 12 вересня 2023 року. Фото: Катерина Тарасюк для Суспільне Житомир

У Житомирі в ліцеї №27 учнів зобов’язали носити шкільну форму. Відео, на якому перевіряли дітей на дотримання дресс-коду, учні самі відзняли та опублікували у соцмережах. Директорка ліцею відмовилась коментувати цей запис на камеру.

Зі слів учня житомирського ліцею №27 одинадцятикласника Миколи Підгородецького, зауваження щодо одягу вони чують майже щодня.

"Я не заперечую, що важливо дотримуватися правил і не носити у школу порвані джинси або шорти — це правильно, і я з цим згоден. Але сьогодні я прийшов у джинсах і темній кофті. Чому мені не дозволяють одягатися так? Мені кажуть, що треба носити сорочку та піджак, але піджак можна купити за двадцять гривень у секонд-хенді", — каже Микола Підгородецький.

Мама учениці житомирського ліцею №27 Тетяна розповіла, що дівчат заставляють ходити у спідницях та шкільній формі.

"Їх змушують ходити у спідницях та одягати шкільну форму, як вона повинна бути, коли в інших школах дозволяється більш вільний стиль одягу. У нас вважають нормою бігти і сидіти в спідницях та панчохах у шкільному бомбосховищі, але для батьків це неприйнятно. Наприклад, напряму до батьків ніхто не телефонує, а класний керівник завжди робить зауваження саме дитині. Я вважаю, що це неправильно. Є батьки, які відповідають за вибір одягу своєї дитини, і це питання слід вирішувати через них, а не через дитину. Залякували відвести її до директора чи завуча", — говорить Тетяна.

Скріни коментарів у соцмережах кореспонденти Суспільного надіслали освітньому омбудсмену Сергію Горбачову.

"Це класичний булінг — цькування дітей через їхній зовнішній вигляд, лише через те, що вони не так виглядають, як подобається керівнику закладу освіти з її власними поглядами, які заснувалися ще за часів брежнєвського застою. Так не можна", — каже Сергій Горбачов.

Учнів житомирського ліцею зобов’язали носити шкільну форму
Сергій Горбачов. Житомир, 12 вересня 2023 року. Фото: Катерина Тарасюк для Суспільне Житомир

За словами експерта з питань організації та розвитку шкільної освіти Сергія Дятленка, в Україні шкільну форму офіційно відмінили у 2019 році.

"Жодним нормативним документом не передбачено жодних вимог щодо форми одягу. Є лише вимога, щоб одяг був охайним і відповідав сезону. Також можливість впровадження шкільної форми може бути визначена у внутрішніх документах закладу освіти. Однак жоден внутрішній документ не має вищого статусу, ніж законодавчі акти і не може бути визначальним у цьому питанні. У випадку, коли заклад освіти бажає впровадити шкільну форму, важливо узгоджувати це рішення як з учнями, так і з батьківським колективом. Якщо їхнє рішення буде спільним, то тоді цього рішення дотримуватимуться всі. У випадку, коли це рішення встановлюється лише закладом освіти, воно не має юридичної сили і може призвести до негативних наслідків, таких як булінг, цькування, приниження честі та гідності учнів", — сказав Сергій Дятленко.

Учнів житомирського ліцею зобов’язали носити шкільну форму
Сергій Дятленко. Житомир, 12 вересня 2023 року. Фото: Катерина Тарасюк для Суспільне Житомир

Вчителі ліцею №27 кажуть, що запровадження дрес-коду не має на меті тиску на учнів.

"Дрес-код встановлює певні правила, такі як обмеження щодо написів на одязі та довжини спідниць, з метою забезпечити рівність усіх учнів. Подібні обмеження існували завжди і, думаю, це корисно для учнів. На цьому тижні мають відбутися батьківські збори, де ці питання будуть обговорюватись з батьківською громадою", — говорить заступниця директорки житомирського ліцею №27 Наталія Федір.

Учнів житомирського ліцею зобов’язали носити шкільну форму
Наталія Федір. Житомир, 12 вересня 2023 року. Фото: Катерина Тарасюк для Суспільне Житомир

"Якщо я хочу дисципліну, то я притримуюсь цієї шкільної форми, щоб діти розуміли, що існує певний стандарти вдягання. Проте важливо зауважити, що немає жодного діловий стиль. Учні мають свободу вибору, і це рішення залежить від їхніх батьків. Ми даємо поради від адміністрації, які, на мою думку, потрібно виконувати", — каже вчителька житомирського ліцею №27 Ольга Безпалюк.

Директор міського департаменту освіти Валентин Арендарчук говорить, що батьки, з якими він зустрічався, не проти, аби їх діти дотримувались ділового стилю в одязі.

"Сьогодні я зустрічався з деякими батьками, і вони висловили підтримку ідеї, щоб не було пляжу, щоб не світили певними місцями. Проте ніхто не вимагає введення обов'язкової шкільної форми. Важливо розуміти, що існує статут школи і батьківська громадськість, яка спільно з адміністрацією вирішує, чи необхідно дотримуватися певного стилю одягу. Проте закон не зобов'язує до цього. Якщо батьки не можуть домовитися з адміністрацією та це стає проблемою, приходьте до департаменту освіти, і ми вирішимо це питання на користь дітей", — говорить Валентин Арендарчук.

Мама другокласника Катерина Ушакова розповіла, що вчителі не наполягають носити учням шкільну форму.

"У нас не було жодних вимог щодо носіння шкільної форми або ділового стилю одягу. Діти переважно обирали комфортний одяг у спортивному стилі. Минулого та цього року ми не отримували жодних зауважень. Наразі, поки ще тепло, спостерігається, що хлопці носять штани ділового стилю та сорочки, а дівчата обирають блузочки та спіднички. Проте якихось жахливих вимог ніхто ніколи не озвучував", — сказала Катерина Ушакова.

Учнів житомирського ліцею зобов’язали носити шкільну форму
Катерина Ушакова. Житомир, 12 вересня 2023 року. Фото: Катерина Тарасюк для Суспільне Житомир

Зі слів освітнього омбудсмена Сергія Горбачова, батьки можуть написати звернення до нього.

"Батьки можуть писати звернення, заяви щодо фактів булінгу і якщо булеркою є керівник закладу, а саме вона перевіряє дівчат на вході, забираючи одяг, як пишуть дівчата. Вони можуть написати звернення до мене, як до освітнього омбудсмена. Я, не розголошуючи прізвищ, це звернення спрямую до служби ювенальної превенції Національної поліції з вимогою провести перевірку і фактів булінгу, і фактів, які дають підставу вважати, що там не все добре зі ставленням дорослих чоловіків і дівчат. Це важливо і треба обов'язково перевірити", — каже Сергій Горбачов.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок