Які екологічні наслідки негоди для Одеси: пояснює експерт

Які екологічні наслідки негоди для Одеси: пояснює експерт

Які екологічні наслідки негоди для Одеси: пояснює експерт
Хвиля на пляжі Ланжерон в Одесі. Фото: Суспільне Одеса

Узбережжя Одеси не зазнало значних змін через шторм, який спостерігався 26 та 27 листопада. Основний вплив прийшовся на західне узбережжя Кримського півострова.

Про це 29 листопада під час брифінгу Media Center Ukraine — Odesa розповів еколог, керівник ГО "Зелений Лист" Владислав Балінський.

За його словами, Одесу від сильного вітру прикривав мис Великий Фонтан, тому та частина узбережжя, що розташована доволі низько, така, як Пересип і Лузанівка, була захищена від зміни ландшафту.

"Щодо інших ділянок узбережжя, то у нас є інженерні берегозахисні споруди, вони захищають більшу частину узбережжя Одеси від подібних процесів. Однак, вони мають регламент обслуговування. Також має бути регуляція піску, тобто під час шторму він змивається у море й потрібно його звідти діставати й наново викладати на узбережжя. Цього в нас немає, і цей шторм вчергове позмивав багато пляжів", — зазначив еколог.

Також Владислав Балінський зазначив, що кожного разу через сильний вітер в Одесі падає велика кількість дерев. За даними міськради на ранок 29 листопада, у місті повалено 310 дерев.

"Не можу сказати, що нічого не робилось, для того, щоб вони не падали. Бо якби подібні процеси ми спостерігали у 90-х, то б усе місто було б завалене деревами. У нас дуже багато дерев було кроновано, але це не завжди правильно роблять, бо тут потрібен певний підхід до кожного дерева", — пояснив еколог.

На його думку, через зміни клімату в регіоні, що стає посушливішим, треба садити дерева, що формують крону не настільки парусну, щоб надалі не спостерігати таке падіння дерев.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок