Нардеп з Житомира підписався під зверненням про відправку "закону із заборони УПЦ МП" у Венеційську комісію — Рух ЧЕСНО

Нардеп з Житомира підписався під зверненням про відправку "закону із заборони УПЦ МП" у Венеційську комісію — Рух ЧЕСНО

Інфографіка
Нардеп Сергій Кузьміних
Нардеп Кузьміних підписався під зверненням щодо "закону про заборону УПЦ МП". Фото: УНІАН

Народний депутат з Житомирщини Сергій Кузьміних від партії "Слуга народу" підписався під зверненням до голови Верховної ради України щодо відправки затвердженого в першому читанні "закону про заборону УПЦ МП" до Венеційської комісії.

Про це йдеться в матеріалі на сайті громадської організації "Рух Чесно".

"50 депутатів вимагають у голови Верховної Ради Руслана Стефанчука звернутися до Венеціанської комісії щодо висновку про урядовий законопроєкт № 8371, який пропонує заборонити московську "церкву" в Україні. Підписантами цього звернення є переважна більшість членів раніше забороненої проросійської фракції "ОПЗЖ". Майже половина підписантів — це нардепи "Слуги народу", по одному представнику "Батьківщини" та групи "За майбутнє", а також позафракційні депутати", — пише "Рух Чесно".

За інформацією видання "Лівий берег", авторство звернення належить першому заступнику голови фракції "Слуги народу" Андрію Мотовиловцю.

Уривок зі звернення нардепів до голови Верховної ради України щодо "закону про заборону УПЦ МП"
Уривок зі звернення нардепів до голови Верховної ради України щодо "закону про заборону УПЦ МП". ФОТО: "Лівий берег"

Більшість підписантів мають керівні посади як на рівні парламентських комітетів, так і на фракційному рівні. Нардеп з Житомирщини Сергій Кузьміних, який також підписав звернення, є головою підкомітету з питань фармації. В інфографіці "Руху Чесно" вказано, що під зверненням також підписався нардеп Юрій Павленко — голова Житомирської ОДА у 2006-2007 роках.

Депутати, звернення до голови Верховної Ради, УПЦ МП
Депутати, які підписалися під зверненням. Інфографіка від Руху Чесно

Аналітики "Руху Чесно" вказують, що таке звернення може суттєво відкласти розгляд законопроєкту в другому читанні. Автори звернення назвали пропозицію про обмеження діяльності релігійних організацій, пов'язаних із країною-агресором РФ, спробою "обмежити право громадян України та свободу світогляду і віросповідання". Також у тексті звернення вказано, що "держава не має права вказувати в яку церкву ходити віруючим громадянам України".

У Реєстрі зрадників "Руху ЧЕСНО" наразі знаходяться 42 "священики", яким спецслужби вручили підозри після їхніх заяв чи проведених у них обшуків.

"Раніше депутати вже робили спробу заблокувати розгляд ініціативи, прийнятої у першому читанні. Тоді до урядового законопроєкту про заборону релігійних організацій, пов'язаних із країною-агресором РФ нардепи подали близько 1200 правок. Значна частина з них є “поправковим спамом” авторства проросійських нардепів Євгенія Шевченка та Артема Дмитрука. Крім того, частину правок подали скандальні нардепи від фракції “Слуга народу” Павло Халімон, Євгеній Брагар та Сергій Литвиненко. Також кілька десятків правок подав лідер депутатської групи ПЗЖМ Юрій Бойко", — пише "Рух ЧЕСНО".

Як раніше повідомляло Суспільне Житомир, "за" законопроєкт №8371 у першому читанні проголосували 267 нардепів. З шести нардепів-мажоритарників від Житомирщини законопроєкт про заборону УПЦ МП в першому читанні підтримали п'ятеро депутатів. Сергія Кузьміних на засіданні Верховної Ради, коли голосували за законопроєкт, не було.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок