ПП "Шегині-Медика" блокують цілодобово: ситуація на кордоні з Польщею на ранок 28 листопада

ПП "Шегині-Медика" блокують цілодобово: ситуація на кордоні з Польщею на ранок 28 листопада

ПП "Шегині-Медика" блокують цілодобово: ситуація на кордоні з Польщею на ранок 28 листопада
. Черги з вантажівок у пункті пропуску "Шегині-Медика", 23 листопада 2023 року. Фото: Ольга Дейнека/Суспільне Львів

Польські страйкарі та фермери продовжують блокувати кордон, зокрема, чотири пункти пропуску з Україною. Від вчора, 27 листопада, пункт пропуску "Шегині-Медика" блокують цілодобово.

Про це в ефірі "Суспільного. Спротив" розповів речник ДПСУ Андрій Демченко.

"Станом на ранок сьогодні, за інформацією польських прикордонників, близько 2700 вантажівок перебуває в чергах на території Польщі в бік України, в очікуванні можливості перетину кордону. Як і раніше, як на виїзд з Польщі, так і на виїзд щогодини випускають по кілька вантажівок. На різних напрямках по-різному", — розповів Андрій Демченко.

Заблоковані чотири напрямки. Це "Ягодин-Дорохуськ", "Краківець-Корчова", "Рава-Руська-Хребенне", та "Шегині-Медика". За словами речника ДПСУ, більш-менш інтенсивний рух транспорту на ПП "Краківець".

"Найбільший інфраструктурний напрямок — це ПП "Ягодин". Цей напрямок був повністю перекваліфікований для пропуску вантажних транспортних засобів. Легковий рух перенаправили на інші ПП. За добу тут перетнули 140 вантажівок в обох напрямках. До початку блокади через цей ПП перетинало кордон 1200-1300 вантажівок у обидвох напрямках", — додав Андрій Демченко.

Що відомо про страйк польських перевізників

6 листопада, близько 14:00 за українським часом, польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску "Краківець-Корчова", "Ягодин-Дорохуськ" та "Рава-Руська-Хребене".

Учасник страйку Томаш Борковський розповів, що до блокади долучились представники транспортних компаній. Вони вимагають, аби повернули дозволи на комерційні перевезення для України.

Протестувальники заявили, що не будуть блокувати рух для автобусів, легкових авто, а також вантажівок, які перевозять гуманітарну допомогу Україні, або тварин чи швидкопсувні вантажі.

Асоціація "Укравтопром" із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

23 листопада до страйків на кордоні долучилися польські фермери, які протестують на пункті пропуску "Шегині-Медика".

На початок