Засновниця Всесвітнього дня вишиванки у Тернополі презентувала книгу

Засновниця Всесвітнього дня вишиванки у Тернополі презентувала книгу

Засновниця Всесвітнього дня вишиванки Леся Воронюк у Тернополі презентувала свою книжку "Нетлінні". У ній зібрано дві сотні зразків вишивки з українською патріотичною символікою із 10 областей України, в тому числі з Тернопільщини. Видання написане двома мовами — українською та англійською.

Леся Воронюк презентувала книжку "Нетлінні". Листопад 2023. Тернопіль
Леся Воронюк презентувала книжку "Нетлінні". Суспільне Тернопіль

Авторка каже, видала книжку двома тисячними тиражами, на черзі – третій. Презентували її уже в Польщі, Чехії та Німеччині.

"Це наш не перший книжковий проєкт, але дуже особливий, бо я переконана, що це одна з найкращих книг, які ми впорядковували. Це особливо актуально зараз, коли в іноземців є інтерес до України. Це можливість для них дізнаватися не лише про війну, а й про українську культуру спадщину і щоби більше розуміли, чому українці такі стійкі, за що борються. Книга через вишивку частково відповідає на це запитання".

Книжка "Нетлінні". Листопад 2023. Тернопіль
Книжка "Нетлінні". Суспільне Тернопіль

Тему української символіки у вишивці Леся Воронюк почала досліджувати 7 років тому.

У виданні "Нетлінні" зібрано 200 найбільш рідкісних зразків з десяти регіонів України, в тому числі і з Тернопільщини. Зокрема, це зразки з Тернопільського та Борщівського краєзнавчих музеїв, з колекцій родини Демкур і тернопільських майстринь Тетяни Головань та Уляни Перхалюк. Із фондів Тернопільського музею у книзі представлено 7 зразків патріотичної вишивки, — розповідає завідувачка сектору зберігання відділу фондів краєзнавчого музею Галина Завіша.

Галина Завіша. Листопад 2023. Тернопіль
Галина Завіша. Суспільне Тернопіль

"В музеї вишивка є на різних речах: на сорочках, рушниках, на запасках, на камізельках, на таких аксесуарах. Наприклад, є чоловіча краватка з вишивкою. Вона датована 1932 роком. Це час, коли наша територія належала Польщі. Але і тоді люди вишивали, пам’ятаючи про свою національну ідентичність", — каже завідувачка сектору зберігання відділу фондів краєзнавчого музею.

Фото вишитої краватки у книзі. Листопад 2023. Тернопіль
Фото вишитих краваток у книзі. Суспільне Тернопіль

Галина Завіша розповідає, кожна вишита річ має свою історію. Наприклад, є камізелька жительки Тернопільщини Катерини Бочан. Жінку під час нацистської окупації депортували до Німеччини.

"Катерина Бочан взяла кілька речей з дому і серед тих речей була камізелька. Її зберігала навіть коли була в концтаборі. Жінка до кінця життя проживала в Німеччині і, перед смертю заповіла, щоб камізельку повернули в Україну і передали до музею, як реліквію".

Фото камізельки у книзі "Нетлінні". Листопад 2023. Тернопіль
Фото камізельки у книзі "Нетлінні". Листопад 2023. Тернопіль. Суспільне Тернопіль

Серед тих, хто прийшов на презентацію книги — тернопільська майстриня Світлана Галущак.

"Мене, як майстриню, дуже цікавить тема вишивки, а в першу чергу національних, патріотичних мотивів у вишивці. Книга надзвичайно цікава, матеріал багатющий, він безцінний".

Світлана Галущак
Світлана Галущак. Суспільне Тернопіль

На початок