У Тернополі відреставрували столітню браму

У Тернополі відреставрували столітню браму

Реставрація брами
Відкриття відреставрованої брами. Суспільне Тернопіль

У Тернополі на вулиці Гетьмана Сагайдачного відкрили відреставровану столітню ковану браму. Волонтери проєкту "Брами Тернополя" організували перевезення та реставрацію у Львові.

Про це Суспільному розповіла засновниця проєкту "Брами Тернополя" Вікторія Найчук.

За словами Вікторії Найчук, роботи тривали впродовж місяця. Разом з перевезенням на реставрацію витратили 90 тисяч гривень.

"95% суми — це гроші, які задонатили люди через Patreon, частина людей купувала наші речі, тобто весь виторг з речей також пішов на реставрацію брами".

Вікторія Найчук
Засновниця проєкту "Брами Тернополя" Вікторія Найчук. Суспільне Тернопіль

Серед тих хто долучився до реконструкції — тернополянка Анастасія Гладка.

"Я — волонтерка та учасниця проєкту "Брами Тернополя". Також я доначу сюди кожного місяця приблизно 10 доларів, підписана на "Buy Me a Coffee" від "Брам Тернополя". Хочу сама долучитись до відновлення архітектури та мені хочеться робити щось важливе".

Анастасія Гладка
Анастасія Гладка, тернополянка. Суспільне Тернопіль

Для того, щоб провести реставрацію, волонтери брали дозвіл у мешканців будинку та в департаменту культури та туризму Тернопільської обласної військової адміністрації, — каже представниця департаменту Наталія Собкович.

"Ми, департамент культури та туризму, давали дозвіл на реконструкцію цієї брами та нас це тішить, що ця ініціатива, яку ми підтримали, так гарно реалізувалася".

Наталія Собкович
Наталія Собкович, начальниця відділу культури, охорони культурної спадщини департаменту культури та туризму Тернопільської ОВА. Суспільне Тернопіль

Тернопільський історик Володимир Окаринський розповів, що цій брамі — понад 100 років.

"Приблизно 100 років тому — був найкращий період розвитку Тернополя, початок ХХ століття. І це збіглося з європейським модерном, який ще називаю сецесією. Це був прекрасний період і це найбільше, що в нас збереглися в Тернополі, в якому, загалом, небагато збереглося".

Володимир Окаринський
Володимир Окаринський, історик. Суспільне Тернопіль

За словами засновниці проєкту Вікторії Найчук, це перша відреставрована брама.

"Все розпочалося з того, що ми шукали браму у видному місці, де ми могли б своїм прикладом, ініціативою надихнути інших людей шанобливо ставитись та відновлювати елементи архітектури у своїх будинках. Це перша брама, але є вже дві наступних, де ми ведемо переговори та збираємо підписи мешканців".

Відкриття столітньої брами у Тернополі
Вікторія Найчук під час відкриття 100-літньої брами у Тернополі. Суспільне Тернопіль

Проєкт "Брами Тернополя" заснували у 2022 році. Разом з іншими волонтерами планують відреставрувати більше сотні старовинних брам та дверей Тернополя, — розповіла Вікторія Найчук. За її словами, реставрація брам спонукає досліджувати історію самої будівлі. Зокрема у будинку на Сагайдачного 11 планують з’ясувати, яким був первісний внутрішній вигляд стін.

Нагадаю, 20 березня браму демонтували та відправли на реставрацію до Львова.

На початок