Навчають робототехніці: у селищі на Тернопільщині для дітей відкрили STEM-клас

Навчають робототехніці: у селищі на Тернопільщині для дітей відкрили STEM-клас

У центрі позашкільної освіти Великобірківської громади організували для дітей STEM-клас. Це освітній простір, де вивчають конструювання роботів.

Про це розповіла начальниця відділу освіти Великобірківської громади Ольга Урманець.

STEM-клас. Листопад 2023. Тернопільщина
STEM-клас відкрили для дітей у Великих Бірках. Суспільне Тернопіль

У класі встановили техніку, конструктори та меблі за допомогою проєкту громадської організації "Правовий простір" та міжнародної французької гуманітарної організації "Acted".

У STEM-класі діти уже почали конструювати
У STEM-класі діти уже почали конструювати. Суспільне Тернопіль

Дванадцятирічна Софія Дяк розповідає, сконструювати карусель вирішила разом з подругою. Каже, зробили так, щоб робот крутився, світився і відтворював музику.

"Потрібно приблизно день, щоб його скласти. На комп’ютері показує поетапно, як потрібно робити. Це займає небагато часу".

Стем-клас. Листопад 2023. Тернопільщина
Софія Дяк. Суспільне Тернопіль

Дев’ятикласник Ігор Яцків зібрав машину, яка їздить по колу. За його словами, з другом зробили автомобіль за 2 години.

"Мені це подобається, тому я б хотів зроби щось набагато більше, наприклад, машину, яка б могла проїжджати в багатьох місцях: через болота, річки".

Стем-клас. Листопад 2023. Тернопільщина
Ігор Яцків. Суспільне Тернопіль

Друг Ігора Костянтин Радик програмував машину.

Стем-клас. Листопад 2023. Тернопільщина
Костянтин Радик. Суспільне Тернопіль

Керівниця гуртка з лего-конструювання Ірина Пойшла каже, STEM-освіта об'єднує науку, технології, інженерію та математику. Жінка розповіла, що зараз на гурток приходять 15 дітей.

"Меншим діткам цікаве складання, як все рухається, як машинка їде і світиться. Діти захоплені цим. А програмування, то не їхнє, є одиниці, які хочуть це робити, але більшість ще не досягнули такого рівня. Старші діти, особливо 6-9 класи — більш посидючі, розвиваються в програмуванні".

Ірина Пойшла. Листопад 2023. Тернопільщина
Керівниця гуртка з лего-конструювання Ірина Пойшла. Суспільне Тернопіль

Директорка херсонської громадської організації "Правовий простір" Наталя Бімбірайте розповіла, які організації долучилися до облаштування класу.

"Меблі та обладнання вартують 17 800 доларів. Це близько 650 тисяч гривень. Тут є 9 ноутбуків, 8 комплектів роботів, 9 столів, тренувальне поле, стіл, телевізор. Все це вдалося зробити завдяки нашим партнерам — міжнародній французькій гуманітарній організації "Acted" і за фінансової підтримки Гуманітарного фонду для України".

Наталя Бімбірайте. Листопад 2023. Тернопільщина
Директорка херсонської громадської організації "Правовий простір" Наталя Бімбірайте. Суспільне Тернопіль

У Великобірківській громаді навчаються понад 500 школярів, розповіла начальниця відділу освіти Ольга Урманець. За її словами, на облаштування класу з бюджету громади виділили приблизно 20 тисяч гривень.

"Ми давно хотіли мати такий STEM-клас, мати сучасні інструменти щоб використовувати для навчання дітей з робототехніки. Всі заклади освіти на уроках інформатики зможуть використовувати це обладнання і навчатися з метою ознайомлення. Хто більше буде зацікавлений, кому цікавіше — той зможе більш детально займатися цим на гуртку".

Начальниця відділу освіти Великобірківської громади Ольга Урманець. Листопад 2023. Тернопільщина
Начальниця відділу освіти Великобірківської громади Ольга Урманець. Суспільне Тернопіль

STEM-клас. Листопад 2023. Тернопіль
STEM-клас. Суспільне Тернопіль

На початок