На Франківщині стартує 20 мандрівний фестиваль документального кіно про права людини "Docudays UA". Що відомо

На Франківщині стартує 20 мандрівний фестиваль документального кіно про права людини "Docudays UA". Що відомо

На Франківщині стартує 20 мандрівний фестиваль документального кіно про права людини "Docudays UA". Що відомо
. Стопкадр із проморолика "Docudays UA"

З 29 листопада по 23 грудня на Івано-Франківщині триватиме 20 мандрівний фестиваль документального кіно про права людини "Docudays UA". Для кінопоказів на Прикарпатті організатори відібрали 11 стрічок із 22, які були представлені у всеукраїнській програмі фестивалю.

Про це на пресконференції розповіла регіональна координаторка фестивалю Тетяна Пігурська, повідомляє кореспондентка Суспільного з місця події.

З її слів, цьогоріч основною темою стрічок "Docudays UA" є майбутнє України.

"Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини "Docudays UA" стартує в Івано-Франківську стрічкою "Нескорений Херсон". І що дуже важливо, на її презентацію до Івано-Франківська приїдуть герої цієї стрічки. Це — журналісти, які з початку повномасштабної війни ухвалили рішення залишитися в Херсоні. І цей фільм про те, що вони прожили, як зустрічали українських військових, коли місто було деокуповане. І ми в Івано-Франківську матимемо таку можливість 29 листопада з ними поспілкуватися в Херсонському хабі", — каже Тетяна Пігурська.

Андрій Волик та Тетяна Пігурська
Регіональні координатори фестивалю "Docudays UA" Андрій Волик та Тетяна Пігурська. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Фільми покажуть в Івано-Франківській, Калуській, Рожнятівській, Долинській, Богородчанській, Бурштинській, Косівській, Надвірнянській, Ворохтянській, Коломийській та Рогатинській громадах.

"Ми вперше з фестивалем помандруємо до Косова. Там плануємо показати "Король Лір". До цього показу теж хочемо залучити людей, які переселилися в Косів. Туди переїхали багато митців. Це буде така наскрізна тема — говорити з людьми, які знайшли в Івано-Франківській області свій новий дім. Чи захочуть продовжувати тут жити та якими вони бачать ці міста і села, де зараз проживають, як вони бачать діалог з місцевою громадою", — говорить регіональний координатор фестивалю Андрій Волик.

Окрім показів фільмів, організатори "Docudays UA" запланували також правозахисну програму. У ній візьме участь український дипломат, міністр закордонних справ у 2014-2019 роках Павло Клімкін.

"Під час переглядів і обговорення фільмів, а також впродовж правозахисних заходів говоритимемо про те, якою ми бачимо Україну, як вона має змінитися, тому що дуже багато людей отримали травмування під час війни — військових і цивільних. І ми мусимо подумати, як мають змінитися наші міста в цьому контексті, тобто як вони мають стати зручнішими, і які виклики мусимо побороти у найближчі роки", — каже регіональний координатор фестивалю Андрій Волик.

За його словами, в межах "Docudays UA" також запланована зустріч з військовими, які перебувають на лікуванні в Івано-Франківську.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок