Російськомовна література допомагає ЗСУ: скільки тонн книжок здала на макулатуру бібліотека у Рівному

Російськомовна література допомагає ЗСУ: скільки тонн книжок здала на макулатуру бібліотека у Рівному

Російські книги на макулатуру
. Фото: обласна бібіліотека для молоді

Понад п'ять тонн російськомовних книг здала на макулатуру Рівненська обласна бібліотека для молоді. Це дані за перші десять місяців 2023 року. Видання у заклад приносять рівняни та жителі області. Всі зібрані гроші організатори акції передають на потреби ЗСУ.

Директорка бібліотеки Світлана Патрикей розповіла Суспільному, як можна долучитися до акції та яку літературу приносять найчастіше.

Скільки здали книг

З 1 січня по 1 листопада 2023 року рівняни принесли у бібліотеку для молоді понад 30 тисяч книг російською мовою, щоб здати їх на макулатуру. Організаторам акції за понад п'ять тонн літератури вдалося зібрати 12 344 грн. Ці гроші вони перераховують на різні збори для військових.

Російська література на макулатуру
Фото: обласна бібіліотека для молоді

За словами Світлани Патрикей, бібліотека почала приймати книги на макулатуру з початку повномасштабного вторгнення. Долучитися до акції можуть усі охочі. Приносити російськомовну літературу в Рівненську обласну бібліотеку для молоді можна щодня, окрім суботи:

  • з понеділка по п'ятницю з 9:00 до 19:00
  • в неділю з 9:00 до 17:00.

"Будемо далі продовжувати збирати. Будь-який мешканець міста, області може принести книги у бібліотеку. Ціна на макулатуру у 2023 році змінюється. На початку року ми здавали по чотири грн за кілограм, бувало й по дві грн. У нас немає приміщень для зберігання книг, якщо їх багато — ми одразу здаємо на макулатуру. З однієї здачі макулатури можемо вилучити від двох до чотирьох тисяч гривень", — розповіла директорка бібліотека.

Чи готові українці відмовитися від російської літератури

Найчастіше рівняни приносять у бібліотеку російську художню літературу, зазначила Світлана Патрикей:

"Така серія класики була майже в кожній домашній бібліотеці, є також сучасники російські. Книги викидати взагалі не можна, але варто зважати на їхній зміст. Ми також активно вичищаємо фонди нашої бібліотеки від російських сучасників. Книга, видана на території країни-агресора — це книга, яка має покинути приміщення нашої бібліотеки — згідно із вказівкою і рекомендацією Міністерства культури й інформаційної політики".

Російські книжки на макулатуру
Фото: обласна бібіліотека для молоді

На думку директорки бібліотеки, молоді набагато легше відмовитися від читання російських книжок, аніж старшим людям:

"Є частина жителів міста і області, яка поки що з цим категорично не погоджується. Перші збори наші були у 2022 році. Коли ми опублікували таку інформацію в соціальних мережах, то були різні реакції. Були люди категоричні проти цього, вважали, що ми їх викидаємо, або спалимо — ми цього не робимо".

Світлана Патрикей також зазначила, чому важливо відмовитися від російської літератури, а читати українську:

"Коли російські військові окуповують наші території, вони знищують українську книгу, знищують бібліотеки, привозять туди свою пропагандистську літературу. Книга — це теж джерело пропаганди, тому ми маємо розуміти її зміст. Я сподіваюся, що найближчі два, три роки українське видавництво дозволить взагалі забути про російську літературу. Є багато сучасної української літератури, яку можна почитати в бібліотеці. Якби не було альтернативи, було б набагато складніше".

Допомога для військових

Гроші, виручені за здану макулатуру, перераховують на потреби військових з Рівненщини, які воюють на фронті, зазначила директорка бібліотеки:

"Хочеться допомогти своїм. Потреби різні — від грілок для рук та ніг до участи в зборах на автомобілі, тепловізори, турнікети, закупівлю аптечок. На початку року одному з наших бійців з Рівненського району потрібен був планшет. Також долучалися до збору на нього".

З понеділка, 27 листопада, працівники бібліотеки планують здати чергову партію книг.

"Є потреба у грілках для військових, тому плануємо їх закупити, а також — спальні мішки для хлопців на Бахмутському напрямку. Ми співпрацюємо з будинком ветеранів та з волонтерами і долучаємося до їхніх зборів. Останній раз — на тепловізор, це 70-80 тисяч. До нас звертаються волонтери, які постійно їздять на гарячі точки", — поділилася Світлана Патрикей.

Вона додала, що зібраних грошей зі збору макулатуру не вистачає закривати всі потреби, тому ці кошти залучають до інших зборів.

На базі обласної бібліотеки для молоді організували волонтерський хаб, де виготовляють енергетичні батончики та чаї.

"Нам приносять горіхи, мед для виготовлення енергетичних смаколиків. Також наші бібліотекарки виготовляють вітамінні чаї і збирають на них лимони, калину, малину, мед, на які є запит в холодний період. Частково збираємо з макулатури, є також відкрита картка для збору коштів на продукти", — каже Світлана Патрикей.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок