Чому на Миколаївщині є проблеми з отриманням безкоштовного інсуліну

Чому на Миколаївщині є проблеми з отриманням безкоштовного інсуліну

Чому на Миколаївщині є проблеми з отриманням безкоштовного інсуліну
. Суспільне Миколаїв

Упродовж наступних семи тижнів у спецпроєкті "Місцеві" Суспільне розповідатиме історії про проблеми, якими живуть люди в регіоні, і про те, як їх можна вирішити на місцевому рівні не чекаючи політичних рішень. Це медицина, інфраструктура, житлово-комунальне господарство, екологія, освіта, безпека, економіка. Першою буде медицина.

Хворі на цукровий діабет першого типу мають безкоштовно отримувати інсулін за рецептом. Перебої з наявністю його в спеціалізованих аптеках залежать від фінансування та кількості виписаних рецептів.

Тест-смужки для глюкометра та інсулін мають видавати безкоштовно.

Гроші з місцевого бюджету можуть виділити на потреби інсулінозалежних людей, в разі недофінансування державою закупівлі інсуліну. За словами голови Миколаївської обласної ради Вікторії Москаленко, у 2020 році запити від Обласного управління охорони здоров’я не надходили.

"Відповідно до бюджетного кодексу України, ми маємо право виділяти гроші. Та це не наш обов’язок, місцевих бюджетів. Тому що забезпечує державна програма. Тому по затримкам треба питати облздрав, причини, чому держава не надає вчасно субвенцію", – розповіла Вікторія Москаленко.

У Миколаївському обласному управлінні охорони здоров’я, яке здійснює розподіл державних грошей між районами та містами області говорять, що на перші три квартали 2020 року держава виділила субвенції в повному обсязі.

Чому на Миколаївщині є проблеми з отриманням безкоштовного інсуліну
Суспільне Миколаїв

На перший квартал виділили 5 мільйонів 236 тисяч 600 гривень, на другий та третій – загальна сума складає 16 мільйонів 221 тисячу 100 гривень, на четвертий постановою від сьомого вересня було затверджено 8 мільйонів 100 тисяч.

"5 мільйонів 236 тисяч 600 гривень – перший квартал, використано 98% від цієї суми, на два квартали 16 мільйонів і на четвертий квартал було виділено вісім мільйонів є розрахунки, вони повні по забезпечуванню, але ж є нові хворі, які не увійшли в реєстр місцевої ради, їх фінансують за цим проєктом", – розповів заступник начальника управління охорони здоров’я Миколаївської обласної державної адміністрації Олег Бабін.

За словами начальниці управління охорони здоров'я Миколаївської міської ради Ірина Шамрай, нестача інсуліну в аптеках може бути через пацієнтів, які роблять великі запаси.

Не на камеру в Миколаївському обласному управлінні охорони здоров’я говорять, що пацієнту не варто вимагати від лікарів-ендокринологів додаткових рецептів, аби не створювати дефіцит інсуліну для інших хворих.

Станом на 2020 рік в Миколаївській області майже 5000 тисяч інсулінозалежних хворих на цукровий діабет.

Авторка: Ольга Руда, оператори: Ігор Чорний, Євген Сержук, Юрій Руденко, Василь Філімон.

На початок