СБУ заявляє про викриття схеми на розмитненні авто в Поліській митниці

СБУ заявляє про викриття схеми на розмитненні авто в Поліській митниці

Оновлено
СБУ заявляє про викриття схеми на розмитненні авто в Поліській митниці
. колаж з фото СБУ

У Службі безпеки України заявляють про викриття посадовців Поліської митниці Державної митної служби на створенні корупційної схеми. Йдеться про розмитнення автомобілів. Керівник митниці у коментарі журналістам зазначив, що наразі з'ясовує, про що йдеться.

Фігуранти організували митне оформлення авто зі значним заниженням вартості, – йдеться у повідомленні на сайті СБУ. За попередніми оцінками, збитки державі склали майже 103 мільйони гривень.

СБУ заявляє про викриття схеми на розмитненні авто в Поліській митниці

Співробітники СБУ провели 23 обшуки на митних постах "Луцьк", "Рівне", "Дубно", "Сарни" та вдома у фігурантів справи.

"Правоохоронці вилучили господарську документацію, номерні знаки автотранспортних засобів, митні та комерційні документи, засоби зв‘язку, комп‘ютерну техніку, що підтверджують незаконні оборудки під час митного оформлення автомобілів та завдані державному бюджету збитки", – йдеться у повідомленні пресслужби Служби безпеки України.

Кримінальне провадження правоохоронці відкрили за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України, тобто "зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки".

Суспільне також звернулось за коментарем до начальника Поліської митниці Сергія Панчука. Він зазначив, що прокоментує цю справу, як тільки розбереться, про що саме йдеться. Його позицію ми опублікуємо, як тільки отримаємо.

У публікації на сайті СБУ також є фото, де на землі лежить зброя. Речниця УСБУ Рівненської області Інна Ілючок пояснила Суспільному, що наразі правоохоронці перевіряють дозвільні документи на неї.

СБУ заявляє про викриття схеми на розмитненні авто в Поліській митниці

"Офіційних даних по цьому повідомленню у нас поки не було. Так, у нас проводилися обшуки, вилучено документи. Жодних підозр, жодних претензій до працівників митниці наразі немає", – повідомив згодом Суспільному начальник Поліської митниці Сергій Панчук.

В СБУ в свою чергу запевняють, що поки триває слідство, то ні імен, ні посад фігурантів не називають. Також поки точно не підрахували кількість автомобілів, які потрапили у "схему". Слідчі припускають, що власники транспорту могли й не знати про ці злочин при розмитненні.

Читайте також

  • 8-го вересня 2020-го року СБУ прийшла на Поліську митницю. У Рівному та Луцьку вилучали документацію в рамках розслідування справи, пов'язаної з оформленням і діяльністю певних підприємств.
  • 6-го грудня 2019-го року Служба безпеки України проводила слідчі дії на Рівненській митниці. Підстава – кримінальне провадження, відкрите за матеріалами СБУ Державним бюро розслідувань. Йшлося про статтю 364 ККУ "Зловживання владою та службовим становищем". На митниці пояснили, що цікавили силовиків документи щодо здійснення у 2018 році митних оформлень.
  • У листопаді 2010-го у СБУ також заявляли, що посадовці Рівненської, Львівської та Івано-Франківської митниць організували нелегальну схему розмитнення іноземних авто. Обшуки в Рівненській митниці проводили працівники з Києва.
  • У серпні 2019-го працівники ДБР з Києва провели обшуки у будівлі Рівненської митниці на вулиці Соборній та у приміщенні митного посту "Рівне" на вулиці Млинівській. Тоді йшлось про справи щодо ухилення від сплати податків, підробка документів, зловживання владою.
  • У Грудні 2019-го року Рівненська митниця була реорганізована у Поліську митницю ДФС.

Автори: Іван Марчук, Аліна Дубовська

На початок