"Було декілька зустрічей з "тітушками": спогади полтавця Тараса Лелюха про Революцію Гідності

"Було декілька зустрічей з "тітушками": спогади полтавця Тараса Лелюха про Революцію Гідності

21 листопада в Україні ― День Гідності та Свободи. У цей період розпочали дві революції: 2004-го Помаранчеву, а 2013-го ― Революцію Гідності. З моменту початку останньої минуло 10 років. До обох протестів долучався полтавець Тарас Лелюх. Про Євромайдан у Полтаві він розповів Суспільному.

Акції протесту під час Революції Гідності у Полтаві відбувалися на площі перед обласною адміністрацією. Їх почали у листопаді 2013-го. Тарас Лелюх, каже, долучився до них не з перших днів.

"Я був активним учасником подій 2004-го року. У Києві я був кілька тижнів із самого початку Майдану. І бачив, хто починав, а хто цим користувався і закінчував (Помаранчеву революцію ― ред.). І я одразу подумав, що, на жаль, цей Майдан не дасть результату, бо вже було дуже багато маргіналів, які просто хотіли покрутитися, щоб їх на камеру показали. І я реально не повірив, що Майдан може щось дати. А коли вже серйозні події почалися, я долучився до самооборони", ― розповів Тарас Лелюх.

За його словами, у різні дні кількість людей на площі була від кількох десятків до тисяч. Усі були в піднесеному настрої та вірили, що можуть змінити країну на краще, каже Тарас Лелюх. Деякий час протестувальники перебували у приміщенні обласної адміністрації.

"Було декілька зустрічей з "тітушками": спогади полтавця Тараса Лелюха про Революцію Гідності
Будівля Полтавської ОДА, у якій деякий час перебували протестувальники. Фото: Суспільне Полтава

Принесли, зокрема, щити, каски та купили вогнегасники. Однак, події Революції Гідності відбувалися не лише на площі перед адмінбудівлею.

"Було декілька зустрічей з "тітушками". Коли в Полтаві розганяли Майдан біля ОДА, ми з хлопцями якраз на околицях міста зустрічали групу "тітушні" і не змогли захистити тих, хто був на місці. Відбувалось силове протистояння, воно було доволі суттєве. Були побиті автомобілі, поламані руки, розбиті носи. І вся міліція тоді працювала проти нас", ― говорить Тарас Лелюх.

Після Революції Гідності полтавець став добровольцем та пішов захищати Україну від російського вторгнення.

Спогади полтавця Тараса Лелюха про Революцію Гідності
Тарас Лелюх розповів про Революцію Гідності. Фото: Суспільне Полтава

За його словами, перші добровольчі батальйони формували саме із учасників Євромайдану.

"90% добровольців "Правого сектору", "Азову", "Айдару" були на Майдані. Це були найактивніші учасники. Це були вершки патріотичного руху. Коли почалася повномасштабна агресія, більше 90% тих хлопців, які брали участь на Майдані, воювали в АТО, у перший же день прийшли до військкомату", ― каже Тарас Лелюх.

Як він розповів Суспільному, головної мети Революції Гідності вдалося досягти:

"Люди побачили, що якщо за свою державу готові виходити, боротися і гинути молодь, значить ідея, яку вони підтримують, правильна. І це стало поштовхом, супротивом, який допоміг скинути і режим Януковича, й обрати вектор зовнішньої політики України".
Тарас Лелюх був учасником Революції Гідності
Тараса Лелюха продовжує військову службу. Фото: Суспільне Полтава

Нині Тарас Лелюх продовжує військову службу. Він працює інструктором і готує мобілізованих до участі в бойових діях.

Що таке Революція Гідності

Революція Гідності — це акції протесту, які почалися у листопаді 2013-го та тривали до кінця лютого 2014-го року. На центральні площі у Києві та інших населених пунктах люди виходили, зокрема, з вимогою до тодішнього президента Віктора Януковича підписати угоду про асоціацію з Європейським союзом. Під час сутичок із силовиками загинуло понад 100 людей, яких назвали Небесною Сотнею. Протести відбувалися і в Полтаві.

У Полтаві відзначили День Гідності і Свободи
Пам'ятний знак на честь загиблих під час Революції Гідності. Фото: Суспільне Полтава

21 листопада в Україні щороку відзначають День Гідності та Свободи. Його затвердили 2014-го, згідно з указом тодішнього президента Петра Порошенка. У цей період розпочали дві революції: 2004-го Помаранчеву, а 2013-го ― Революцію Гідності.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок