"Як моторчик": історія фермера Юрія Мисенка з Хотінської громади на Сумщині

"Як моторчик": історія фермера Юрія Мисенка з Хотінської громади на Сумщині

19 листопада відзначають день працівників сільського господарства. Фермер-волонтер Юрій Мисенко з села Писарівка поділився з Суспільним, як жили та працювали з початку повномасштабного вторгнення.

Юрій Мисенко мешкає у селі Писарівка Хотінської громади понад 20 років. Нині вирощує кукурудзу, сою, пшеницю і соняшник. Ця справа – сімейна: Юрію допомагають син, дружина і мати. З початком війни відбулися зміни у звичному для Юрія розпорядку дня, адже Хотінська громада межує з державним кордоном і постійно потрапляє під обстріли.

"Якраз на порозі моєї хати 400 одиниць бронетехніки йшло. Тут теж, до речі, вони пройшли цією дорогою. Важко було уявити, що у 21 сторіччі можуть вбивати людей, можуть стріляти. Перша була думка: може, це якісь навчання, і вони заблукали", — розповідає чоловік.

День працівників сільського господарства: історія фермера з Хотінської громади на Сумщині
Дорога с. Писарівка. Суспільне Суми

У перші дні повномасштабного вторгнення, розповідає голова Хотінської громади Микола Торяник, у Хотіні об’єдналися небайдужі люди, щоб захищати села і забезпечувати їх життєдіяльність. Серед тих, хто долучився до волонтерства, був і Юрій Мисенко, — розповідає голова громади.

"Я сказав, що нам треба хоча б 100 тисяч грн, щоб ми могли поїхати в Суми, відкрити бази й завезти сюди сіль, цукор, муку, щоб ми могли утримувати людей. Ну і, оскільки всі втекли, Юрій Олексійович був на місці, я кажу: Юрій Олексійович, дай нам кошти. Сформували резерв і розуміли, що місяць, два, три ми протримаємо людей", — пояснює голова Хотінської громади.

День працівників сільського господарства: історія фермера з Хотінської громади на Сумщині
Суспільне Суми

"Тут стільки було негараздів: і дорога розривалась на Кіндратівку, і на Біловоди муку треба було возити. Всього не перерахуєш. Є голова, є його команда – і завжди разом працюємо. Була задача привезти офіцера вбитого. "Поїдеш?" — "Поїду". Їдемо – пакет лежить російської армії. Адреналінчику додалося", — розповідає Юрій Мисенко.

Також Юрій Мисенко організував пункти роздачі молока, доставляв людям пенсію, допомагав військовослужбовцям, збирав техніку російських військових. За словами фермера, війна завдає шкоди та заважає розвивати господарство. У його поле розміром 8 гектарів було 13 влучань російських снарядів.

Крім сільськогосподарської діяльності, Юрій бере участь і в культурному житті громади, — розповідає керівник місцевого вокального ансамблю "Джерело" Микола Мерко: "Як моторчик. Дуже допомагає в організації. Керувати не складно, складно зібрати людей. І от він цим займається. І непогано виходить".

Зберігати оптимізм, розповідає Юрій Мисенко, допомагають троє онуків і спілкування з селянами-однодумцями, з якими у Хотінській громаді разом чекають на перемогу.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок