"Більше нічого не смажимо" – як у дитсадку Чернівців впроваджують новий спосіб приготування їжі

"Більше нічого не смажимо" – як у дитсадку Чернівців впроваджують новий спосіб приготування їжі

"Більше нічого не смажимо" – як у дитсадку Чернівців впроваджують новий спосіб приготування їжі
У дитсадку №45 готують їжу на пароконвектоматі. Фото: Суспільне Чернівці

У Чернівецькому дитсадку №45 більшість страв дітям готують у пароконвектоматі. Це піч для приготування їжі на пару. Завдяки новому обладнанню кухарі можуть готувати швидше, а страви на пару – поживніші. Суспільне Чернівці розповідає, як готують їжу у дитсадку.

Їжу готують швидше та витрачають менше електрики

У дитсадку №45 є 13 груп різного віку. Щодня заклад в середньому відвідує 170 дітей. Для них є триразове харчування, а меню щодня різне. Також його складають на кожен сезон, каже дієтсестра закладу Елла Думитрович. Наприклад, на обід діти можуть їсти салати зі свіжих овочів, супи, м'ясо чи рибу та сік, а ввечері – омлет із сиром, пудинг з цвітною капустою чи курятини та какао.

"Приготування страв у пароконвектоматі потребує менше часу, але якість їжі краща: набагато менше цукру, олії. Скасували печиво й ввели більше овочів та фруктів. Також це дає зниження електроенергії, адже звичайна сухожарова шафа бере 20-25 ват, а пароконвектомат — 9".

Їжа, яку приготували на пароконвектоматі
Омлет, який приготували у пароконвектоматі. Фото: Суспільне Чернівці

Шеф-кухарка закладу Олена Робчан більшість страв тепер готує у пароконвектоматі. Робить це за готовими рецептами й за температури, яку рекомендують дієтсестри.

"У нас в меню є парові котлети. Печемо хліб та яблучка. Все можемо пекти тільки там, немає потреби вмикати духовку. Колись ми пекли в духовках, але воно таке слабеньке, а це технологія, яка пішла вперед, а ми – за нею", – розповідає шеф-кухарка.

як у дитсадку 45 в Чернівцях готують їжу для дітей на пароконвектоматі
Харчоблок дитсадка. Фото: Суспільне Чернівці

Таких пароконвектоматів у громаді шість

Пароконвектомат у садок купили місяць тому за майже 130 тисяч гривень. Він розрахований на 7 відділень, в яких можна готувати їжу, та заміняє дві духові шафи. Директорка каже, після їди відходів поменшало.

"Ми майже щодня контролюємо зі старшою медсестрою харчування дітей. Кількість відходів стає щоразу менше через якість приготованої їжі: у пароконвектоматі страви готуються на пару й зберігають свої поживні речовини", – каже Лазар.

Загалом для дитячих садків Чернівецької громади закупили шість пароконвектоматів за 650 тисяч гривень. Їх встановили у найбільших дитячих садках громади для приготування оновленого меню. Про це у коментарі Суспільному розповіла начальниця міського управління освіти Ірина Ткачук. У наступному році планують закупити ще 10 таких пічок.

Що відомо про оновлене меню у дитсадках:

  • З 1 січня у чернівецьких садках оновили меню: ковбасу замінили м’ясом, консервовані овочі – квашеними або свіжими, зменшили кількість солі та цукру в стравах.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок