Як у Калуському районному відділі поліції працює система "Custody Records"

Як у Калуському районному відділі поліції працює система "Custody Records"

У Калуському та Надвірнянському районних відділах поліції, що на Івано-Франківщині, запрацювала система електронного обліку та фіксування усіх дій "Custody Records".

Навіщо впровадили цю систему та як вона працює у Калуші, Суспільному розповіла інспекторка з дотримання прав людини Калуського райвідділу поліції Тетяна Шкутяк.

"Поліцейським на місці події в планшетному пристрої відбиває фактичний час затримання особи. Коли людина прибуває у відділ поліції, черговий робить відмітку "Прибув". Далі вона перебуває у статусі "Перебуває у відділі поліції". Кожен її "крок" фіксується по всій системі з вказанням часу, хто з нею працював, відповідальна особа за затримання, якого захисника ми повідомили", — пояснює Тетяна Шкутяк.

У Калуському районному відділі поліції почала працювати система відеонагляду "Custody Records"
У Калуському райвідділі поліції працює система "Custody Records". Фото: Суспільне Івано-Франківськ

З її слів, систему електронного обліку та фіксування усіх дій "Custody Records" у поліцейських відділеннях запровадили для забезпечення прав затриманих та працівників поліції. Окрім відео, через камери є і звуковий запис. Без звуку відеофіксація ведеться лише в кімнаті для спілкування з адвокатом та в кімнаті для проведення слідчих дій.

"У кімнаті для побачень є відеоспостереження, але відсутній звук, щоб не розголошувати конфіденційність їхнього спілкування", — каже Тетяна Шкутяк.

Начальник Калуського райвідділу поліції Сергій Харін говорить, що інтерв'ю із затриманими відтепер фіксують на вебкамеру.

"Інтерв'ювання технічними засобами не відбувалося. У нашому підрозділі не було в штаті інспектора з дотримання прав людини. А саме на цьому зараз акцентують — на забезпеченні прозорості щодо дій затриманого і дій поліцейського. Після того, як провели інтерв'ювання затриманого, біля нього сідає поліцейський. І з ним теж проводять інтерв’ю", — розповідає Сергій Харін.

Система "Custody Records" фіксує усі "кроки" затриманого у райвідділку поліції
У Калуському районному відділі поліції усі "кроки" затриманого відтепер фіксують на вебкамеру. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Матеріали відеофіксації інтерв’ю завдяки системі "Custody Records" зберігатимуть 25 років, відео з камер спостережень в інших приміщеннях та коридорах — щонайменше місяць.

"Відеозаписи, які фіксуються в приміщеннях, можуть зберігатися більше, ніж визначено нормативно — один місяць — для забезпечення прозорості всієї ситуації, безпеки затриманого та поліцейських", — розказує Сергій Харін.

З його слів, таку систему обліку та фіксації процесів у поліцейських відділках використовують у країнах Європи. Калуський та Надвірнянський відділи стали 75 і 76 підрозділами поліції в Україні, в яких запрацювала ця система.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок