Перший "Кобзар" німецькою мовою і друге київське видання: у збірці музею книги і друкарства на Рівненщині — поповнення

Перший "Кобзар" німецькою мовою і друге київське видання: у збірці музею книги і друкарства на Рівненщині — поповнення

Ексклюзивно
Поповнення колекції "Кобзарів" музею книги і друкарства в Острозі
. Колаж Суспільне Рівне\фото: Facebook Музей книги та друкарства міста Острог

Перший "Кобзар" німецькою мовою і друге київське видання кінця ХІХ століття поповнили колекцію Острозького музею книги та друкарства на Рівненщині. Загалом у ній приблизно 230 зразків поетичної збірки Шевченка, серед яких — рідкісні україномовні, а також перекладені різними мовами.

Про поповнення музейної колекції "Кобзарів" Суспільному розповіла його завідувачка Світлана Позіховська.

За її даними, "Кобзар" здрукований у 1894 році у видавництві "Гамалія". Це друге видання збірки Тараса Шевченка в Києві, перше — було в 1889 році в цій же друкарні. Воно теж є в музейній збірці.

"Церковні книги в ХІХ столітті друкувалися великими тиражами й дуже часто. А якщо взяти українські видання на фоні всіляких заборон в Російській імперії, то, звісно, що такі речі — дуже виняткові. Видання "Кобзаря" 1894 року — рідкісне і є лише в кількох бібліотеках України", — зазначила Світлана Позіховська.

Щодо "Кобзаря" Тараса Шевченка німецькою мовою, вона зазначила, що книга видана у Москві в 1962 році:

"Це рідкісне букіністичне видання, перше видання "Кобзаря" німецькою мовою в нашій колекції. Воно поповнило збірку іноземними мовами, в якій маємо вже видання литовською, англійською, польською, румунською, грецькою, на ідиш, на івриті є. На даний момент німецькою мовою — найраніше у нашій колекції видання іноземними мовами. Бо інші — це кінець ХХ, а то й ХХІ століття".

Світлана Позіховська також додала, що твори Шевченка іноземними мовами починають перекладати орієнтовно із першої половини ХХ століття.

Збірку Тараса Шевченка німецькою мовою і друге київське видання придбали на аукціонах.

Загалом колекція "Кобзарів" Острозького музею книги та друкарства нині налічує приблизно 230 видань.

"Минулі років десять ми досить щільно комплектуємо нашу колекцію й наразі це — найбільша збірка на теренах усієї історичної Волині, серед музеїв і бібліотек. Й нам зараз дуже складно знайти те, чого в нас ще нема. Але ми шукаємо, адресно звертаємося до когось, або люди читають наш Facebook й самі питають, чи маємо таке. Й коли трапляється видання, якого в нас нема — ми його купуємо", — зазначила Світлана Позіховська.

Вона також анонсувала, що невдовзі збірку "Кобзарів" Острозького музею книги і друкарства поповнить ще одне видання, яке друкують в США суто на замовлення.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок