Путін обмежив права ЗМІ під час виборів в РФ

Путін обмежив права ЗМІ під час виборів в РФ

Путін
. Фото: AP

Президент РФ Володимир Путін схвалив зміни до закону про президентські вибори, встановивши зокрема порядок проведення виборів президента під час воєнного стану та нові обмеження на висвітлення у ЗМІ.

Про це йдеться на порталі правової інформації.

Документ уточнює, що вибори президента Росії у разі запровадження воєнного стану на частини території можуть проводитися там відповідно до статті 10.1 закону "Про основні гарантії виборчих прав та права на участь у референдумі громадян Росії". ЦВК може відкласти вибори, якщо їх підготовка та проведення становлять загрозу життю та здоров'ю росіян.

Воєнний стан зараз запроваджено на окупованих територіях України – частини Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Згідно із законом РФ, вибори на окупованих Росією територіях України можуть проводитись після консультацій із ЦВК, Міноборони та ФСБ. Також дозволяється проводити голосування як на всій території, де запроваджено воєнний стан, так і лише на її частині.

Поправки також стосуються заборони агітації на заблокованих ресурсах та допуску на засідання виборчкомів представників ЗМІ, які працюють лише на підставі трудового договору.

Крім того, документ забороняє проведення фото- та відеозйомки на виборчих дільницях у військових частинах. Це можуть робити лише представники акредитованих ЗМІ за погодженням із командиром частини.

Зміни відбулися напередодні виборів, які відбудуться в березні, на яких Путін буде балотуватися на новий шестирічний термін. Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Путіна переоберуть на президентських виборах у 2024 році з результатом у понад 90% голосів.

Що відомо про спробу анексії Росією тимчасово окупованих територій України

Президент Росії Володимир Путін 30 вересня виступив у Георгіївській залі Кремля на церемонії так званого "приєднання" до РФ тимчасово окупованих українських територій Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей після того, як на них відбулися псевдореферендуми. У своїй промові він також закликав "Київ сісти за стіл переговорів". На цій же церемонії ватажки самоназваних "Л/ДНР" Деніс Пушилін, Леонід Пасічник, а також колаборанти Євген Балицький та Володимир Сальдо підписали документи про так зване "приєднання" регіонів до РФ.

В цей же день, 30 вересня, Україна подала заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку. Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс та союзники не визнають "договори" президента РФ Володимира Путіна про спробу анексії українських територій, а також зазначив, що вступ України в НАТО залежить від згоди усіх союзників.

На початок