На Буковині відкриють реабілітаційний центр для військових за 80 мільйонів гривень

На Буковині відкриють реабілітаційний центр для військових за 80 мільйонів гривень

На Буковині відкриють реабілітаційний центр для військових за 80 мільйонів гривень
. Фото ілюстративне. Джерело: Марія Ігнатюк/Суспільне Чернівці

У корпусі одного з обласних медзакладів Буковини планують відкрити центр для реабілітації військових. Для цього відремонтують приміщення й облаштують там 50 ліжок. Вартість робіт становить 80 мільйонів гривень – їх виконають за гроші приватної благодійної організації та обласного бюджету.

Про це у коментарі Суспільному розповіла заступниця начальника обласної адміністрації Альона Атаманюк.

Щоб відкрити в області реабілітаційний центр, обласна адміністрація уклала меморандум із всеукраїнським проєктом Recovery. Так створять 50 ліжок для реабілітації поранених військових. Атаманюк каже, такі потужності серед усіх медзакладів Буковини є лише у Вашківецькій лікарні. Реабілітаційні відділення інших лікарень в середньому розраховані на 20 ліжок.

У якому саме медзакладі створять центр, наразі не оголошують. Втім відомо, що це заклад обласного підпорядкування. Впродовж двох місяців формуватимуть проєкт, ще пів року потрібно на ремонт.

"Персонал вже пройшов перше навчання. Наступного тижня приїде команда від центру Recovery, яка працюватиме над документами. Це повністю внутрішні роботи й забезпечення обладнанням", – каже Атаманюк.

Ремонт одного корпусу вартує 80 мільйонів гривень. Його проведуть на умовах співфінансування: частину грошей надасть приватна благодійна організація, а утеплення фасаду будівлі профінансують з обласного бюджету. Також за потреби оновлять покрівлю корпусу.

Наразі формують перелік послуг, який надаватимуть у центрі. Керівниця проєкту Світлана Гриценко каже, там працюватимуть фізіотерапевти, ерготерапевти та психологи. Попередньо відкрити центр планують навесні.

Загалом у Чернівецькій області є 185 реабілітаційних ліжок, зокрема дитячих.

"Зараз період активних бойових дій, однозначно наші військові потребуватимуть реабілітації. За розрахунками Міністерства охорони здоров'я, навіть за стандартної роботи у кожній області має бути хоча б 200 реабілітаційних ліжок", – розповідає Атаманюк.

Також в області планують відкрити реабілітаційні відділення у Сокирянах, Вижниці та Хотині. Крім цього, хочуть збільшити кількість ліжок у Центральній міській лікарні.

Що відомо про проєкт RECOVERY

  • RECOVERY – національний проєкт, метою якого є реабілітація, допомога в протезуванні та лікуванні тяжкопораненим під час війни. Одним з напрямків проєкту є розбудова мережі реабілітаційних центрів для поранених військових.

Читайте Суспільне Чернівці в Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок