Вберегли заклад від закриття та реабілітують бійців: інтерв'ю з директором лікарні на Буковині

Вберегли заклад від закриття та реабілітують бійців: інтерв'ю з директором лікарні на Буковині

Вберегли заклад від закриття та реабілітують бійців: інтерв'ю з директором лікарні на Буковині
. Гендиректор Вашківецької лікарні Олег Мамалига. Фото: Марія Пайлик/Суспільне Чернівці

Чотири роки тому у Вашківецькій лікарні відкрили нові відділення реабілітації та паліативної допомоги. Гроші на ремонт приміщень збирали усією громадою – так вберегли лікарню від закриття. Наразі до обох відділень є черга на стаціонарне лікування, зокрема на реабілітацію поранених військових.

Гендиректор закладу Олег Мамалига в інтерв'ю Суспільному розповів, чому вирішили зберегти лікарню та як допомагають бійцям повернутися до самостійного життя.

– Чотири роки тому ваш медзаклад могли закрити через фінансову неспроможність. Тоді ви вирішили відкрили два нові відділення, щоб зберегти заклад. Чому вирішили надавати саме паліативну допомогу та реабілітацію?

– Чотири роки тому ми справді були неспроможні. Тоді нам усім роздали попередження про скорочення лікарні, тому усі почали міркувати, як вийти із ситуації та зберегти заклад. Ми консультувалися з Міністерством охорони здоров'я та обласною адміністрацією й ухвалили рішення, створити реабілітаційне та паліативне відділення й зберегти поліклініку.

14 лютого 2019 року ми почали перші ремонти у палатах паліативного відділення й за ці чотири роки зробили багато роботи.

– Гроші на ремонт закладу збирали місцеві жителі. Якою була їхня мотивація фінансувати відкриття нових відділень?

– Кожен хоче, аби на території їхньої громади була лікарня. Я дякую людям, які нам повірили та допомогли створити цю лікарню. Я не можу сказати точну суму, але йдеться про мільйони.

Військовий, який проходить реабілітацію у Вашківецькій лікарні на Буковині
Військовий, який проходить реабілітацію у лікарні. Фото: Марія Пайлик/Суспільне Чернівці

– Скільки маєте місць у реабілітаційному відділенні й чи плануєте розширювати його?

– Зараз 50 ліжок у відділенні реабілітації та 25 ліжок у відділенні паліативної допомоги. До обидвох відділень є черга, на жаль. У реабілітаційному відділенні зараз є 36 поранених хлопців, також реабілітації потребують місцеві жителі. Ми плануємо розширюватися й добудувати відділення, але поки що це тільки плани.

У нас ще є амбулаторна реабілітація, яку проходять місцеві. Також на верхніх поверхах є дві палати для лікування буковинців. У нас добрі умови.

У Вашківецькій лікарні військових вчать ходити на протезах
У лікарні військових вчать ходити на протезах. Фото: Марія Пайлик/Суспільне Чернівці

– Де ви шукали фахівців для роботи реабілітаційного відділення?

– По всій області. У нас також були фахівців з Тернопільської та Івано-Франківської областей, але через певні обставини нам довелося їх звільнити та набрати фахівців, які ми підготували. Зараз нам вистачає спеціалістів.

Військовий проходить реабілітацію
Фото: Марія Пайлик/Суспільне Чернівці

Ви плануєте створити реабілітаційний центр на базі лікарні. Що для цього потрібно?

– Першочергово потрібно, щоб ще хтось повірив у необхідність таких робіт, крім нас. По-друге, потрібні гроші. Плануємо добудувати ще 50 ліжок і так розширити відділення. Переробити кухню, яка валиться. Ми маємо проєктно-кошторисну документацію на добудову. За проєктом ці роботи вартуватимуть 103 мільйони гривень.

– Чи є необхідна сума?

– Грошей на забудову чи розбудову заклад не має. Поки є волонтерська підтримка.

У Вашківецькій лікарні на Буковині реабілітують поранених бійців
У лікарні з військовими займаються фізичні та ерготерапевти. Фото: Марія Пайлик/Суспільне Чернівці

– Як саме ви реабілітуєте військових і допомагаєте їм адаптуватися до життя без ноги чи руки?

– У нас вже є багато лежачих хворих. Більшість з них мають ампутації, й у нашій лікарні їх протезують за гроші з держбюджету. Тут хлопці нічого не витрачають зі своїх грошей.

"Ми стараємося підготувати їх до життя в нормальних умовах. У нас є спеціалісти: ерготерапевти, фізіотерапевти, реабілітологи та асистенти реабілітологів. Необхідна кількість фахівців, які готові поставити на ноги хворих, у нас є".

Ми маємо три ванни, адаптовані для потреб людей з інвалідністю та маємо підіймачі для посадки хворого у ванну. Але ми хочемо розширити бальнеологічне відділення. У нас ще дечого не вистачає, але це ще не на часі.

Яка тривалість реабілітації військових у вашому закладі?

– До повного одужання. Коли вони вже зможуть йти від нас у життя. Перший протезований хлопець сказав мені, що не піде з лікарні, поки не пережене мене на сто метрів. Вже пішов.

– Ви надаєте реабілітаційні послуги за контрактом з НСЗУ. Зароблених грошей вистачає на розвиток закладу чи цей прибуток лише покриває витрати лікарні?

– Нам цілком вистачає на зарплату працівників та харчування. Також ми повністю забезпечені медикаментами. Зараз ми заробляємо так, що можемо певну суму відкласти на розвиток.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected]

На початок