У двох лікарнях на Буковині планують відкрити реабілітаційні відділення

У двох лікарнях на Буковині планують відкрити реабілітаційні відділення

У двох лікарнях на Буковині планують відкрити реабілітаційні відділення
. Відділення реабілітації в обласній клінічній лікарні. Фото: Марія Ігнатюк/Суспільне Чернівці

У Сокирянській та Хотинській лікарнях Чернівецької області планують відкрити реабілітаційні відділення. Роблять це, щоб надавати послуги цивільним пацієнтам та військовим стаціонарно. Для цього облаштовують приміщення та звернулися до Міністерства охорони здоров' я щодо потреби в обладнанні.

Про це на брифінгу 17 жовтня розповіла директорка обласного департаменту охорони здоров'я Наталія Свестун.

Наразі в області 25 лікарень надають послуги реабілітації, з них шість закладів – стаціонарно. Йдеться про лікарні у Кіцмані, Сторожинці, Глибоці, а також обласну клінічну лікарню, центральну міську лікарню та Буковинський центр відновного лікування та комплексної реабілітації.

"Кожен кластерний та надкластерний заклад має мати відділення стаціонарної реабілітації. Водночас у Дністровському районі стаціонарної реабілітації немає взагалі. Але наразі Сокирянська лікарня завершила ремонт у відділеннях, де планують проводити реабілітацію. А в Хотині ремонт проводять. Лікарі проходять навчання. Також ми подали заявки до МОЗ, якого обладнання для реабілітації потребують заклади", – каже Свестун.

Наразі у медзакладах області є 185 ліжок для стаціонарної реабілітації. Свестун каже, цієї кількості недосттаньо.

Хотинська лікарня

Послуги стаціонарної реабілітації у Хотинській багатопрофільній лікарні планують надавати в нещодавно відремонтованих інсультному та паліативному відділеннях. Там додатково облаштують 20 ліжок, розповіла Суспільному гендиректорка закладу Тетяна Бринь.

Також планують зробити добудову, щоб розмістити там приміщення, які передбачені пакетом реабілітації від НСЗУ. Зокрема, йдеться про фізіотерапевтичний зал та кабінет для ерготерапії.

Вартість добудови становить понад 3 мільйони гривень. Для цього провели тендер та планують укласти договір з фірмою на будівництво. Фінансують ремонт за гроші закладу, водночас очікують отримати реабілітаційне обладнання від МОЗу.

"Ми не рахували [вартість] обладнання, бо сподівалися, що отримаємо його від МОЗ. Якщо ні, то готові закуповувати їх за власні гроші", – каже Бринь.

Сокирянська лікарня

У Сокирянській лікарні планують відкрити стаціонарне реабілітаційне відділення на 20 ліжок. Також надаватимуть допомогу амбулаторно. У відділенні лікуватимуть військових, пацієнтів із травмами опорно-рухового апарату, неврологічними захворюваннями та після інсульту. Про це Суспільному розповів гендиректор лікарні Олександр Андрійчук.

"Ми переобладнали частину приміщення, яке не використовували, та облаштували частину іншого відділення під реабілітацію. Зараз закуповуємо обладнання. Частину закупить міська рада, а частину — ми отримаємо від благодійних фондів та купимо за власні гроші", – каже Андрійчук.

У відділені зробили ремонт за понад 700 тисяч гривень.

Облаштування обох відділень планують завершити до кінця року, а вже у наступному укласти договір з НСЗУ, щоб надавати послуги стаціонарної реабілітації.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок