Бізнес під час війни: як на Одещині працює підприємство з переробки фундука

Бізнес під час війни: як на Одещині працює підприємство з переробки фундука

Вісім років тому на Одещині підприємець Максим Шейко висадив перші саджанці фундука. Цьогоріч збирають перший урожай і скуповують фундук зі всієї країни. На підприємстві компанії "Filbert", щомісяця виробляють понад десять тонн кондитерських виробів. Кореспонденти Суспільного побували на найбільшому в Україні виробництві з перероблювання фундука. Як працює бізнес під час війни — далі в матеріалі.

Потужності та кондитерський цех компанії знаходяться майже в межах міста Одеса, у Чорноморську. На сьогодні виробництво кондитерських виробів складає понад десять тонн на місяць. Наразі на підприємстві з перероблювання фундука працюють 28 співробітників. Запити в українських споживачів зростають, а робочих рук на виробництві бракує, розповів директор компанії "Filbert" Максим Шейко.

Ідея відкрити таке підприємство з'явилась у максима у 2008-2009 роках. Тоді чоловік з родиною відпочивав в Італії.

"Проїздили дуже багато садів з виробництва фундука. Зі сторони не було зрозуміло, що це таке. Зупинилися, зайшли в сади. Це був фундук. Нам сподобалося. Дуже цікаво було. З того моменту була ідея закладки садів", — розповів Максим Шейко.

фундуки
Підприємець Максим Шейко. Фото: Суспільне Одеса

Підприємство відкрили за власні та грантові кошти. У 2022 році влада запропонувала гранти під будівництво підприємств з перероблювання та інших видів діяльності:

"Ми звернулися з заявкою, отримали підтвердження, зібрали пакет документів, проєкт. Вісім мільйонів дали грант. Одна з важливих умов — це створення робочих місць при створенні гранту. Необхідна кількість місць у двадцять п'ять людей для створення цього виробництва. Друга умова — це підвищена заробітна плата. На сьогодні у нас мінімальна зарплата — тринадцять тисяч гривень на виробництві".

фундуки
Фундук. Фото: Суспільне Одеса

За словами Максима, на виробництві працюють як місцеві жителі, так і переселенці. Їх залучали через Центри зайнятості:

"Ми працюємо п'ять днів на тиждень, з дев'ятої до шостої. Якщо замовлень дуже багато, а зараз починається високий сезон, так званий, в торгівлі. Ми працюємо, часом, в суботу, неділю. І працюємо в другу зміну".

У цеху є устаткування для виробництва нутели, праліне і пасти. Для того, аби отримати їх, фундук необхідно подрібнити на млині. Також кондитери обкатують фундук у шоколаді, аби створити цукерки.

фундук
Кондитерське виробництво з фундука. Фото: Суспільне Одеса

Поля з саджанцями фундука розташовані у Паліївці Одеської області. Загальна площа усіх масивів складає 820 гектарів. Закладки відбувалися з 2015 року, завершуючи цим роком, зазначив підприємець:

"Все на крапельному зрошенні. Всі сорти італійської селекції. Потрібно шість-сім років, щоб почати повноцінне прибирання фундука. Є сорти італійської селекції: сотрт "тонда джефоні", "тонда армана", "мартарела". Є на Закарпатті подібні площі. Один сад плюс-мінус такої ж площі. Більше в Україні таких садів немає".

фундук
Сад з саджанцями фундука. Фото: Суспільне Одеса

Максим Шейко зазначив, що на сьогодні підприємство гостро потребує співробітників. Особливо фахівців, які стосуються механізації, трактористів, тощо:

"Ми б їх навчили і вони б залишилися працювати у нас на устаткуванні з первинної переробки фундука. Бракує людей, які працюють безпосередньо в саду. Робота в саду щоденна, цілий рік".

фундук
Сад з саджанцями фундука. Фото: Суспільне Одеса

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок