Словаччина відхилила пакет військової допомоги Україні на €40,3 млн

Словаччина відхилила пакет військової допомоги Україні на €40,3 млн

Уряд Словаччини відхилив пакет військової допомоги Україні на €40,3 млн
Прапор Словаччини. Getty Images

Новий уряд Словаччини 8 листопада заблокував 14-й пакет військової допомоги для Києва. Цей пакет підготувало попереднє керівництво Міністерства оборони країни.

Про це повідомляють словацькі видання SME.sk та TVNOVINY.sk.

Військова допомога передбачалася на загальну суму 40,3 мільйона євро та мала складатися з 4 мільйонів боєприпасів калібру 7,62 мм, 5172 одиниць великокаліберних боєприпасів до гармати калібру 125 мм, 140 ракет для ЗРК «Куб», 8 мінометів і 1200 мін.

26 жовтня новий прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що не підтримуватиме військову допомогу Україні й не голосуватиме за жодні санкції проти Росії.

Що відомо про Фіцо та як він став прем'єром Словаччини

Лідер партії Smer-SD Роберт Фіцо переміг на дострокових парламентських виборах у Словаччині. 25 жовтня його затвердили як нового прем'єр-міністра країни. Він відомий своєю проросійською позицією та виступає проти допомоги Україні.

Партія Smer набрала трохи більше ніж 23% голосів. Проєвропейська партія "Прогресивна Словаччина" на чолі з Міхалом Шимечком посіла друге місце, набравши 17%. Третє місце зайняла партія Петера Пеллегріні "Голос" — 15%.

Smer-SD і "Прогресивна Словаччина" не отримали абсолютну більшість, а тому будуть змушені шукати собі партнерів по коаліції.

Фіцо раніше пообіцяв припинити військові постачання в Україну та прагне до мирних переговорів. Він також критикував санкції проти Росії, виступав проти прав ЛГБТК+ та захищав національне право вето в ЄС. Це риторика, близька до лідера Угорщини Віктора Орбана.

На початок