У грудні е-квиток запрацює в усьому громадському транспорті Львова — міська рада

У грудні е-квиток запрацює в усьому громадському транспорті Львова — міська рада

З 11 грудня у Львові безготівкова оплата проїзду стане доступною на усіх міських маршрутах. Безготівково сплатити за проїзд можна буде банківською картою, пристроєм з NFC, а також транспортною карткою "ЛеоКарт". Її можна буде придбати вже за тиждень. Також залишається можливість розрахуватися за проїзд готівкою у водія.

Таке рішення сьогодні, 8 листопада, затвердив виконавчий комітет. Як повідомляють у пресслужбі Львівської міської ради, продаж транспортних карток "ЛеоКарт" стартує 15 листопада. На першому етапі придбати та поповнити картки можна буде у кіосках "Інтерпрес" та в терміналах "EasyPay".

"На початок розгортання мережі придбати "ЛеоКарт" усі жителі громади зможуть на 39 точках, а вже з 1 грудня їх можна буде придбати на 82 локаціях. Вартість картки складатиме 60 грн + сума поповнення. Про конкретні адреси точок продажу буде повідомлено додатково у найближчі дні", — каже директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Олег Забарило.

За словами посадовця, безготівкова оплата дозволить зробити сферу перевезень та доходи прозорими.

"На цьому етапі матимемо повний облік пасажирів та коштів, в тому числі і готівкових, будемо бачити валідації на кожному з маршрутів та на кожному автобусі. Водії ж зможуть отримувати офіційну прозору заробітну плату. Після того, як вся система якісно запрацює, а у пасажирів буде можливість розраховуватися різними способами, будемо переходити на етап оплати транспортної роботи перевізникам", — пояснює Олег Забарило.

У ЛКП "Львівавтодор" зазначають, з дня впровадження безготівкової оплати проїзду право на пільговий проїзд буде виключно за наявності персоналізованої картки "ЛеоКарт". При цьому посвідчення з 11 грудня вже не діятимуть.

Тоді ж контролери почнуть перевіряти та штрафувати пасажирів за безквитковий або незавалідований проїзд.

"Пасажирам, які оплачують готівкою, нагадуємо про необхідність отримувати та зберігати паперовий квиток впродовж всієї поїздки,  а власникам "ЛеоКарт" – про необхідність валідувати проїзд", — йдеться у повідомленні.

При цьому у тролейбусах та трамваях ще буде можливість оплачувати проїзд за допомогою смартфона через "Приват24", поки виконком не ухвалить окреме рішення. Також діятимуть проїзні картки до завершення терміну.

Як повідомив Суспільному Олег Забарило, тарифи на проїзд у міськраді переглянуть. І у майбутньому найдорожчим способом оплати стане купівля квитка у водія.

Що відомо про впровадження е-квитка у Львові

  • Єдиний електронний квиток — "ЛеоКарт" — охоплюватиме всі види громадського транспорту Львова: це трамвай, тролейбус, автобус та дасть можливість пересадки між цими видами транспорту упродовж 40 хвилин після зафіксованої оплати.
  • Увесь львівський громадський транспорт, а це близько 750 маршруток, трамваїв та тролейбусів, уже обладнали валідаторами — це пристрої для зчитування ЛеоКарт.
  • У Львові обіцяли запровадити е-квиток на початку 2019 року. Згодом дату впровадження перенесли на 2020 рік, а далі — на 2021.
  • У грудні 2020 року, оголосили про збір документів для виготовлення пільгового е-квитка. Тоді документи подали 8 тисяч жителів Львівської громади.
  • У квітні у львівських трамваях встановили перші валідатори. Це пристрої для зчитування електронного квитка. Наразі вони працюватимуть у тестовому режимі.
  • 13 січня 2022 року у Львові почали перший етап впровадження е-квитка.
  • 5 червня почали тестувати безготівкову оплату проїзду на міських маршрутах №1А, 3А та №10. Протягом двох тижнів послугою скористались 8 тисяч пасажирів.
  • Згодом додали маршрути №5А, №39, №62, №11, №58, №59 та №61.

На початок