Звільнення мера Рівного: Третяк подав скаргу до Конституційного Суду через статтю, яку до нього застосували

Звільнення мера Рівного: Третяк подав скаргу до Конституційного Суду через статтю, яку до нього застосували

Третк у суді
Олександр Третяк в Рівненському апеляційному суді у серпні 2023 року. Фото: Суспільне Рівне

Олександр Третяк оскаржує в Конституційному Суді України санкцію статті Кодексу про адмінпорушення, яка призвела до його відсторонення та звільнення з посади міського голови Рівного. Цю норму суддя міського суду Петро Денисюк застосував до нього як додаткове стягнення. Провадження в КСУ почали розглядати 1 листопада.

Відеозапис засідання оприлюднили на сайті Конституційного Суду.

На що скаржиться Третяк

14 вересня Конституційний Суд отримав скаргу від Олександра Третяка. Останній сумнівається в конституційності частини 6 статті 30 Кодексу України про адмінправопорушення.

Суть статті така: суддя може позбавити людину права обіймати посаду на термін від шести місяців до року, навіть якщо таке покарання не передбачене санкцією статті, за якою судять особу. Водночас суддя має зважити характер правопорушення та встановити, що дії людини заслуговують бути позбавленим посади.

Суддя Конституційного Суду України Сергій Головатий під час відкритої частини засідання зацитував витяг зі скарги Третяка:

“Встановлено дискрецію органу державної влади, яким є суд, у вирішенні питання про позбавлення права обіймати певні посади, але не визначено чітко меж цієї дискреції”.

Відтак Олександр Третяк вважає, що це суперечить частині 1 статті 8 Конституції України, тобто про те, що "в Україні визнається і діє принцип верховенства права". На його думку, додаткове стягнення є втручанням у його право на професійне життя.

Суддя зацитував іще одну позицію зі скарги, у ній Третяк зазначає, що, на його думку, застосування судом додаткового стягнення “межує зі свавіллям по відношенню до міського голови, обраного на посаду більшістю населення, і не може бути визнаним у демократичному суспільстві”.

Суддя також пояснив, що надіслав запити з проханням висловити позиції з цього приводу до органів державної влади, наукових установ, закладів вищої освіти та окремих науковців, а також до парламенту, президента, Асоціації міст України.

Відповіді, пояснив Сергій Головатий, ще не надійшли, їх дослідять на закритій частині засідання.

Відкрита частина засідання Конституційного Суду у справі за скаргою Олександра Третяка

За що звільнили Третяка

Спершу міський суд, а згодом і апеляційний визнали міського голову винним у корупційному адмінправопорушенні. Йдеться про один із протоколів НАЗК, який стосувався преміювання керуючої справами виконкому Марії Корнійчук, яка вносила гроші у передвиборчий фонд Олександра Третяка у розмірі 45 тисяч гривень. У цьому правоохоронці побачили конфлікт інтересів, а згодом суд відсторонив мера від посади на рік та присудив штраф у 6800 гривень.

Олександр Третяк назвав справу “тиском на місцеве самоврядування”, "знущанням із закону" та припустив, що це політичне замовлення. Після апеляційного суду він заявив, що звертатиметься до Європейського суду з прав людини, а, попри відсторонення, “працюватиме на благо громади”.

В Асоціації міст України також зазначили, що вважають справу щодо Третяка та рішення суду тиском на самоврядування.

У мерії заначили, що, попри рішення суду про відсторонення на рік, згідно із законом про місцеве самоврядування міський голова загалом звільняється з посади. Таке розпорядження підписав секретар Рівнеради Віктор Шакирзян, він став виконувачем обов'язків мера.

Олександр Третяк після програшу справи в апеляції зазначив, що добиватиметься справедливості в Європейському суді з прав людини.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок