"Будемо боротися на два фронти": на Запоріжжі військовослужбовці намагаються отримати право власності на землю

"Будемо боротися на два фронти": на Запоріжжі військовослужбовці намагаються отримати право власності на землю

На Запоріжжі АТОвці відстоюють право на землю
Село Шевченківське Запорізька область. Фото: Суспільне Запоріжжя

Десятеро військовослужбовців із Запорізької області, що мають кадастрові номери та проєктні рішення, намагаються отримати дозвіл на право власності земельних ділянок у селі Шевченківське від Степненської сільської ради.

Довірена особа військовослужбовців Ганна Кіщук розповідає:

"Я 8-го червня подала заяви усіх учасників АТО, пройшов місяць, сільська рада ніякої реакції на це не дала, я ще раз подала заяву і другий раз ми відповіді ніякої не отримали. Потім ми знайшли адвоката і подали до суду. Окружний суд рішив сільську раду, щоб сільська рада рішила цю землю в приватну власність".

На Запоріжжі військовослужбовці намагаються отримати право власності на землю
Ганна Кіщук, довірена особа військовослужбовців з Запорізької області. Фото: Суспільне Запоріжжя

За словами сільського голови Степненської громади Вячислава Любименка, між депутатами не було згоди давати по 2 гектари:

"За один гектар були згодні, а ось на два гектари не було більшості голосів. Тому воно переносилося з року в рік. Люди звернулися до суду, були судові рішення, суд зобов’язав розглянути це питання, але ми знаємо з 22 року війна, що зараз забороняє передавати землі в приватну власність. І ось питання досі не вирішено".
На Запоріжжі АТОвці намагаються отримати право власності на землю
Вячислав Любименко, голова Степненської громади. Фото: Суспільне Запоріжжя

Згідно з порядком денним, на 39 позачерговій сесії Степненської сільради планували розглянути питання про те, щоб забрати кадастрові номери військових та об’єднати земельну ділянку площею у 19,8624 га та укласти договір оренди.

Боротьба за землю АТОвців на Запоріжжі
Рішення, що планували винести на 39 позачерговій сесії Степненської сільради. Фото: Степненська сільрада

Однак це питання зняли з розгляду. Адвокат Дмитро Гладкий каже: там, де рішення залежить від політичної волі депутатів, прискорити колегіальний орган не завжди можливо:

"Наразі йде дійсно заборона на передачу у приватну власність земель комунальної власності. Відповідні зміни внесено до земельного кодексу. Залишається лише бути наполегливими. Висвітлювати цю ситуацію, робити в правовому полі".

"Будемо боротися на два фронти": на Запоріжжі військовослужбовці намагаються отримати право власності на землю
Дмитро Гладкий, адвокат. Фото: Суспільне Запоріжжя

Один з військових, що чекає на отримання земельної ділянки, — Павло Чайковський. Він боронить Україну з 2016 року. Каже, після закінчення війни планував повернутися до мирного життя та почати вирощувати зернові та олійні культури, для цього і хотів отримати землю. Документи подавав разом з іншими військовослужбовцями до Державного земельного кадастру:

"Ми зібралися вдесятером і якраз там поле дозволяло, там десь 20 з копійками гектарів. Одне поле на всіх і якраз там можна трактор поставити, і цим трактором обробляти землю".

"Будемо боротися на два фронти": на Запоріжжі військовослужбовці намагаються отримати право власності на землю
Павло Чайковський, військовослужбовець. Фото: Суспільне Запоріжжя

Військовий каже, здаватися не збирається, якщо ж на наступній сесії депутати таки анулюють їхні кадастрові номери та здадуть поле в оренду — буде судитися вдруге:

"Далі в суд, боротися до кінця. Хоча ми боремося з хлопцями на напрямках Запоріжжя і Донецька область, ми всі там. Але все одно будемо боротися і там і там, на два фронти".

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber або в Telegram

На початок