Обгорілі підошви і дзвінки шахраїв: волонтерка про атмосферу у згорілому селі на Харківщині

Обгорілі підошви і дзвінки шахраїв: волонтерка про атмосферу у згорілому селі на Харківщині

Обгорілі підошви і дзвінки шахраїв: волонтерка про атмосферу у згорілому селі на Харківщині
. Міла Ніколаєнко/Facebook

З 5 вересня у Дворічанському районі припинили збір речей для постраждалих внаслідок лісової пожежі. Волонтери шукають тих, хто допоможе потерпілим з оформленням документів, до села запросили психологів, а шахраї вже намагалися нажитися на розгубленості погорільців.

Про атмосферу у селі Гороб’ївка і потреби її жителів у подальшому, в ефірі програми "Тема дня" говорили з головою організації "Свідоме волонтерство "Мілада" Мілою Ніколаєнко.

Група Ніколаєнко приїхала до села вранці 3 вересня, коли там ще тліли понад двадцять хат.

"Перший збір ми провели вночі. Ми не володіли інформацією, яка потрібна допомога, які розміри одягу, які продукти. О п’ятій ранку ми виїхали. Везли їжу, засоби гігієни, ліки. Воду везли не тільки місцевим, а й для пожежних. Везли глюкозу, солодощі. Багато хто з людей не хотів їсти. Але для того щоб не втрачали свідомість, ми давали їм солодке", – розповідає волонтерка.

У центрі Гороб’ївки рятувальники та місцева влада на той час організували штаб і встановили намети. Селян доводилося вмовляти перепочити, каже Ніколаєнко:

"Люди стояли з лопатами і постійно підкопували. Вони не могли зрозуміти, що все минулось. Я пропонувала: "Ходімте до штабу, ми вас нагодуємо, допоможемо актуалізувати списки заяв, підберемо одяг та взуття". У багатьох розплавилася підошва, адже ходили по залишках будинків, по гарячому попелу", – згадує Ніколаєнко.

Як жителі Гороб’ївки гасили свої і чужі хати у ніч пожежі – репортаж

Волонтерка каже, багато хто з людей першу добу взагалі не спав, приглядали за тим, що лишилося на згарищі, хоча село патрулювали поліцейські:

"У кого залишилася кішечка, у когось курочки, хазяйство, кізочки. Це єдине, що їх пов’язує з їх минулим життям. Будинку немає".

Волонтери склали списки з прізвищами та контактами тих, хто потребує допомоги. У ньому 45 дорослих та семеро дітей, наймолодшій дівчинці 1 рік і 8 місяців.

"Я не встигла викласти з машини пакунок підгузків, які купувала для своєї доньки. І вони знадобилися. Мама тримала дитину і їй не було у що маленьку було перевдягти. Вона так раділа цим памперсам", – згадує Міла Ніколаєнко.

Волонтерка про погорільців
Міла Ніколаєнко/Facebook

Зараз Ніколаєнко намагається скоординувати усі волонтерські групи для більш адресної та індивідуальної допомоги потерпілим. Для цього створила у Facebook "Координаційний центр соціальних волонтерів Харківської області", де публікуватиме актуальну інформацію про нагальні потреби погорільців.

Обгорілі підошви і дзвінки шахраїв: волонтерка про атмосферу у згорілому селі на Харківщині
Волонтери з усієї області звозили речі до пункту прийому допомоги погорільцям в смт Дворічна. Сергій Скрипніков/Facebook

Ніколаєнко вважає, що у багатьох людей спостерігаються шокові стани. Волонтери запросили до Гороб’ївки фахівців з Асоціації психологів, вони почнуть працювати з потерпілими з 7 вересня.

Обгорілі підошви і дзвінки шахраїв: волонтерка про атмосферу у згорілому селі на Харківщині
Волонтери та жителі Гороб’ївки, ранок після пожежі. Суспільне Харків

За словами волонтерки, шахраї вже намагалися скористатися розгубленістю людей, які лишилися без житла у Гороб’ївці:

"Одній з потерпілих зателефонували невідомі і під приводом що "збирають інформацію про потерпілих" отримали данні банківського рахунку жінки. На щастя, картку вдалося вчасно заблокувати. Були також випадки, коли до намету, де зберігається їжа, заходили люди, брали продуктові набори та йшли. А потім мені місцеві люди говорять: "Це взагалі не з нашого села люди".

Керівниця "Мілади" розповіла, що в подальшому погорільцям буде потрібна допомога вже не речами, а робочими руками та консультаціями: по відновленню будинків та оформленню паперів, щоб отримати компенсацію від держави.

Обгорілі підошви і дзвінки шахраїв: волонтерка про атмосферу у згорілому селі на Харківщині
Згорілий будинок у селі Гороб’ївка. Суспільне Харків

"Є велика проблема з самобудами. За попередньою інформацією, 70% будинків у Гороб’ївці – це самобуди і на них немає документів. Так ми можемо підтвердити, що вони там фактично проживали завдяки сільській раді. Але як юридично підтвердити не зрозуміло", – сказала Ніколаєнко.

Що відомо

  • Лісова пожежа у Дворічанському районі спалахнула 2 вересня, за добу вогонь охопив 500 гектарів. Полум'я перекинулося на житлові будинки та господарчі споруди у селах Гороб'ївка та Гряниківка, були знищені 22 оселі. Травмованих та загиблих немає.
  • Родинам, які втратили житло внаслідок лісової пожежі, урядовці пообіцяли виплатити по 300 тисяч гривень.
  • 3 вересня лісову пожежу у Дворічанському районі визнали надзвичайною ситуацією регіонального рівня.
  • Рятувальникам вдалося локалізувати пожежу за дві доби — 4 вересня.
  • Вранці 5 вересня у Дворічанському районі продовжували тліти лісова підстилка та сухостій на площі до 50 гектарів, відкритого вогню немає.
  • Пожежі у Дворічанському районі розслідують за ч. 2 ст. 194 — умисне знищення або пошкодження майна. Одне з проваджень, відкрите за фактом подій на території Дворічанського району, перекваліфіковане на ч. 2 ст. 270 (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки).
На початок