Експрацівниця реабілітаційного центру на Рівненщині звинувачує директора у побитті. Що кажуть сторони

Експрацівниця реабілітаційного центру на Рівненщині звинувачує директора у побитті. Що кажуть сторони

Ексклюзивно
Побиття працівниці на Рівненщині
Ольга Лопатюк. У колажі — фото, яке жінка опублікувала у своєму Facebook для підтвердження застосування сили. Директор побиття заперечує. Колаж: Суспільне Рівне

На Рівненщині колишня працівниця Ясининицького навчально-реабілітаційного центру Ольга Лопатюк публічно звинувачує директора закладу у застосуванні до неї сили. Жінка розповіла Суспільному, що інцидент стався 28 липня 2023 року, однак допис у Facebook вона опублікувала 31 жовтня.

У своєму дописі жінка зазначила, що коли Олександра Оксимчука призначили директором, то із центру звільнилося понад 25 людей. Олександр Оксимчук очолив центр у 2017 році.

Суспільне поспілкувалося з колишньою працівницею центру Ольгою Лопатюк та директором Олександром Оксимчуком щодо цієї ситуації. З їхніх слів, конфлікт розпочався ще два роки тому.

Зародження конфлікту

Позиція Ольги Лопатюк

"Керівник до нас прийшов, не маючи педагогічної освіти, його призначили з порушенням закону. З самого початку він себе проявив неадекватно, бо він "булив" людей, були претензії по роботі, але він був в цьому некомпетентний і вважав, що він правильно все робить. Люди, які пропрацювали там багато років, намагалися йому щось доказати, пояснити. Хотіли співпрацювати.

Коли він зрозумів, що вони [працівники — ред.] не роблять так, як він хоче, то він почав "пресувати". А мені казав: «зніму зарплату, якісь відсотки або накажу тебе яким додатковими заняттями, або графік роботи зроблю тобі такий, щоб незручно було». Нас працювало чотири медсестри, у нас хтось йшов на лікарняний або навчання, то я просила заплатити за цей період за відсутню людину. Він нам за це не платив, хоча, можливо, він ці гроші забирав, але наказом не проводилося оплата праці людини, яка була відсутня. Він сказав: «Я тут керівник і я вирішую, як ходить, як робити».

На період дистанційного навчання я йому сказала, що він не має нас виганяти з роботи за свій рахунок. Спочатку ми довгий час сиділи й нічого не отримували, а потім сказав, щоб писали заяви за свій рахунок.

Поки він не прийшов, 18 років ніяких нарікань, ні від кого. Я почала йому правду в очі казати, він просто з мене знущався останнім часом. Вже наприкінці в мене не було сили терпіти. Я вже писала заяву до поліції щодо булінгу та приниження, писала пояснювальні записки на ім'я дільничого. Зверталася із заявою до департаменту освіти в області ще у квітні, однак про факт побиття туди не повідомляла. Інші працівники пішли з роботи за схожою ситуацією".

"Я трішки погарячкував" — експрацівниця реабілітаційного центру на Рівненщині звинувачує директора у побитті
Ольга Лопатюк. Фото: Суспільне Рівне

Позиція Олександра Оксимчука

"Конфлікту два роки. Активна фаза почалася у квітні. Вона — людина, яка не хоче працювати, а хоче отримати заробітну плату. Вона працювала літом тому, що вона півтора місяця відпочивала на Балі з дітьми. Вона має таку можливість, в неї батько орендує багато паїв, фермер. Але літом треба було працювати — не хотіла. Пізно приходила, рано йшла".

День інциденту

Позиція Ольги Лопатюк

"У медичному кабінеті він хотів перевірити мою сумку і моєї колеги. Він мені казав: «ти дещо забрала». Я сказала, що неповинна її відкривати, там мої особисті речі. В моєї колеги він подивився сумку і відпустив її додому. Вона злякалася, все повитрушувала. Я ж вирішила, що не буду показувати. Він вирвав мою сумку. Там була хустина, паспорт батька, два персики і невідкрита пляшка пива. Пляшку він кинув об землю, а сумку викинув на коридор. Накинувся, почав битися, я дістала телефон і почала знімати, він тоді замовк і припинив лайку. Я почала кричати, він замовк, злякався і почав вибігати на коридор. Вирвав в мене телефон з рук, тріснуло захисне скло і він пішов з телефоном. Я кричала, щоб віддав.

Я тим часом побігла на охорону, бо в закладі вже нікого не було. Була я і він, тільки мене він протримав до самого кінця робочого дня: «сказав я тобі — хвилини не дам вільної». Я сказала охоронцю викликати поліцію і швидку. Сказала, що він мене побив і забрав телефон. Мені не повірили, тому хотіли запитати директора, чи можна дзвонити до поліції. Я забрала в охоронця службовий телефон і я вже викликала все собі сама. Медики дали заспокійливе, потім приїхали місцеві дільничі і приїхали з Рівного. Ми писали заяву. В цей момент він мого телефона підкинув до сумки, закрив кабінет, щоб ніхто не бачив ту розбиту пляшку, а сумку викинув у квітник перед закладом".

Позиція Олександра Оксимчука

"У той день на території закладу було чотири людини. Вони працювали, треба було між бруківкою мох і зілля висапати. В неї була "важка" робота, як вона писала.

Я ніколи кабінет не закриваю. Я пішов по території подивитися, що і як, 15-20 хвилин був відсутній і коли повернуся, то хтось в кабінеті був. Побачив, як папки розсунуті. Я сказав дівчатам: «Не знаю, що ви там шукали, чи одна, чи обидві», — вони подружки — «але положіть все і йдіть додому». Одна сумочку показала, щоб я нічого на неї не думав, а Ольга Володимирівна не захотіла показати. Я сказав, що викличу поліцію. Коли я набирав поліцію, я стояв в дверях, вона взяла сумочку під пахву, сіла на диванчик в медичному кабінеті. Коли почав набирати поліцію, вона встала, включила камеру і йшла на мене і каже: «ви не маєте права мене затримати, я йду».

Я трішки погарячкував, смикнувши її за ту сумочку. Ця сумочка, на нещастя, була на металевому ланцюжку, ланцюжок розірвався, вдарило її по плечу. Сумочка впала, з неї випала пляшка пива і тут уже поліцію викликала Ольга Володимирівна. Був наряд, приїжджав рівненський начальник поліції".

Позиція Ольги Лопатюк

"Я ніколи не мала доступу до його кабінету, щоб там щось шукати. Він завжди закритий, доступу туди ніхто не має, навіть прибиральниця прибирає в його присутності".

Публікація допису у Facebook

На запитання журналістки, чому Ольга Лопатюк написала допис у Facebook за три місяці після конфлікту, вона відповіла:

"Він не хотів дати мені характеристику на нову роботу, а вимагав забрати заяву з поліції".

Олександр Оксимчук пояснив так:

"31-го числа Ольга Володимирівна написала мені заяву, щоб я її написав характеристику. Вона влаштовувалася на роботу у державну структуру, я написав правдиву характеристику, яка її не влаштовувала. Вона поставила ультиматум у Viber: «Чекаю адекватну характеристику до 14:00 сьогоднішнього дня. Якщо я не отримую характеристику, то дам я вам характеристику на всю Україну»".

Він додав, що планує судитися.

Що кажуть інші працівники закладу

Людмила Новосад — одна з працівниць, яка звільнилася. Жінка працювала в центрі помічницею вихователя 26 років:

"Напередодні Різдва там хтось на нього пише якісь там анонімки. Він каже: «Доки ви будете на мене писати?» Я кажу: «А чого ви вирішили, що я на вас щось пишу?» «Якщо не ви, то ваші подружки». Я просто йшла, у мене отак сльози капали. Я ще на зборах висловилася щодо цього, захистила себе, хоча колектив так собі, якісь вони всі залякані. Кожен дорожить роботою, і я нікого не засуджую".

"Я трішки погарячкував" — експрацівниця реабілітаційного центру на Рівненщині звинувачує директора у побитті
Людмила Новосад. Фото: Суспільне Рівне

Психологиня центру Оксана Нечипорук розповіла, що до неї ніхто не звертався за допомогою:

"Запиту саме про це, про побиття, про конфлікт, чи про мобінг до мене, як до психолога, не надходило. Даний конфлікт, він, мабуть, був більш особистий. Він — славний директор, в нас дуже гарна матеріальна база, з його приходом вона дуже покращилася".

Що кажуть у поліції

Зі слів пресофіцерки поліції Юлії Дуднік, 28 липня до поліції звернулася 37-річна жінка, яка розповіла, що керівник, за місцем роботи, завдав їй тілесних ушкоджень:

"За фактом нанесення умисного легкого тілесного ушкодження дізнавачі встановлюють усі обставини. Тривають слідчі дії".

"Я трішки погарячкував" — експрацівниця реабілітаційного центру на Рівненщині звинувачує директора у побитті
Юлія Дуднік. Фото: Суспільне Рівне

Реакція голови обласної ради

Голова обласної ради Андрій Карауш прокоментував у своєму Telegram інцидент:

"Обласна рада отримала лист від департаменту освіти щодо можливого порушення норм етичної поведінки директором цього закладу. Відповідно до закону я підписав розпорядження про проведення службового розслідування, комісія для цього створена. Термін поставив до 5 грудня".

Що каже адвокат Олександра Оксимчука

Адвокат Олександра Оксимчука Ілля Волошин розповів Суспільному, що через цей допис звертатимуться до суду:

"Поширюючи допис у Facebook щодо Олександра Оксимчука, Ольга Лопатюк порушила його право на недоторканність честі, гідності та ділової репутації. У зв’язку поширенням недостовірної інформації та порушенням немайнового особистого права Олександра, готується позов до суду про захист честі й гідності та стягнення моральної шкоди".

"Я трішки погарячкував" — експрацівниця реабілітаційного центру на Рівненщині звинувачує директора у побитті
Ілля Волошин. Фото: Суспільне Рівне

Що кажуть у департаменті освіти

Заступниця директора Департаменту освіти і науки Рівненської ОДА Марина Пашковська підтвердила, що в установу надходили повідомлення:

"У більшості ці повідомлення були анонімного характеру. Ми проводили роботу з керівником, проводили бесіди. По даному факту ми одразу здійснили виїзд у заклад, поспілкувалися з колективом. Не маємо можливості поспілкуватися із заявницею, тому що вона уже не перебуває в трудових відносинах з колективом. Обласна рада ініціювала проведення службового розслідування”.

"Я трішки погарячкував" — експрацівниця реабілітаційного центру на Рівненщині звинувачує директора у побитті
Марина Пашковська. Фото: Суспільне Рівне

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок