Україна заборонила в’їзд угорському політику через карантин

Україна заборонила в’їзд угорському політику через карантин

Україна заборонила в’їзд угорському політику через карантин
МЗС України. УНІАН

Україна заборонила в’їхати на територію Закарпатської області державному секретарю Угорщини з питань національної політики Арпаду Потапі через обмеження обумовленні епідеміологічною ситуацією. Угорський консул заявив, що Україна могла зробити виняток для урядової делегації з Будапешта, але відмовилася це робити.

4 вересня угорські ЗМІ поширили інформацію про те, що Україна заборонила в’їхати на територію Закарпатської області державному секретарю Угорщини з питань національної політики Арпаду Потапі, який мав намір взяти участь у відкритті відремонтованої за сприяння угорського уряду кошти. При цьому угорський консул Ласло Куті заявив, що Україна могла зробити виняток для урядової делегації з Будапешта з Потапом на чолі, але відмовилася це робити,

"На жаль, в кількох сотнях кілометрів від нього (Ужгорода – ред.) вирішили, що в'їзд угорської урядової делегації є найбільшою загрозою для епідеміологічної ситуації в Україні", – зазначив Куті.

У МЗС України відповіли на критику угорського консула, наголосивши, що обмеження щодо в’їзду на українську територію стосуються усіх іноземців і не мають політичного характеру.

"Неможливість в'їзду пов'язана з введеними урядом України обмеженнями на в'їзд іноземців у контексті протидії пандемії коронавірусу, що добре відомо угорській стороні і не носить політичного характеру. У цьому контексті вважаємо неприпустимими висловлювання консула Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Ласло Куті на урочистостях 3 вересня з нагоди відкриття відремонтованої середньої школи № 10 ім. Габора Дойки в м. Ужгород", – йдеться в оприлюдненому МЗС повідомленні.

У МЗС зауважили, що риторика дипломата свідчить про неповагу до законів країни перебування і свідомо вводить в оману громадськість, при цьому не сприяючи нормалізації українсько-угорських відносин.

Також у міністерстві підкреслили, що ставляться із повагою до запроваджених угорської стороною обмежень на в’їзд іноземців задля запобігання поширенню коронавірусу, й сподіваються на таку ж повагу угорського уряду до рішень уряду України.

При цьому голова Закарпатської угорської культурної асоціації (KMKSZ) Ласло Брензович, назвав "поганою новиною" те, що відносини між Угорщиною та Україною не поліпшуються. На його думку, саме з цієї причини український уряд відмовив у в'їзді Потапі. Він також зазначив, що програма, якою опікується Потап, також вигідна й для України.

Що відомо

  • Угорщина оголошувала про закриття кордонів на один місяць з 1 вересня. За словами голови канцелярії прем'єр-міністра Віктора Орбана Гергея Гуйяша, в'їзд дозволятимуть тільки громадянам країни або іноземцям з поважною причиною для в'їзду.
  • Авіакомпанія Wizz Air скасувала всі рейси з України до Угорщини до кінця вересня.
  • Угорщина опублікувала перелік винятків для в'їзду громадян України на свою територію.
На початок