Мерзнуть щозими: у Черкасах мешканці багатоповерхівки мітингували через проблеми з опаленням

Мерзнуть щозими: у Черкасах мешканці багатоповерхівки мітингували через проблеми з опаленням

Мерзнуть щозими: у Черкасах мешканці багатоповерхівки мітингували через проблеми з опаленням
. Суспільне Черкаси

У Черкасах через проблеми з опаленням в будинку на вулиці Героїв Дніпра, 53 мітингували двадцятеро мешканців.

Як розповів Суспільному голова ОСББ Владислав Боєчко, щозими у квартирах – холодно, а нині до їхньої тепломережі планують під'єднати і сусідню новобудову.

Пані Світлана мешкає в будинку в мікрорайоні Митниця 20 років. Розповіла: щороку взимку потерпають від холоду:

"Тепло, яке подається на наш будинок, воно до верхніх поверхів не завжди доходить. Тому чим вище, ти прохолодніші батареї".

Найбільше від нестачі тепла в оселях потерпає малеча пані Ірини: "Ми, щоб не дуло, на віконечко вішаємо ковдру, щоб вітер не задував і холод не так заходив у кімнату. Хто буде брати на себе відповідальність за здоров’я цих дітей?".

Мерзнуть щозими: у Черкасах мешканці багатоповерхівки не задоволені температурою в оселях
Суспільне Черкаси

Батько трьох дітей Олександр Кожем’яка вікна, які виходять на балкон, утеплює. Додав, що взимку вихід сюди зачиняють:

"Балкон, це взагалі, ми забуваємо, що у нас є балкон на період зими, десь з цього місяця до квітня, взагалі ми не заходимо сюди".

Холодно в квартирі весь опалювальний сезон, розповіла дружина Олександра — Тетяна. Рятуються електрообігрівачем, а молодшого сина, хворого на астму, доводиться кутати в ковдру.

"Йому заборонені такі обігрівачі, які сушать повітря. Він від цього хворіє, в нього починається від цього приступ. Тому взимку, чи в холодну пору року, у нас одягу, як на капустині: колготи, штани, дві пари носків, троє кофт".

Дворічний малюк постійно хворіє через такі умови, розповідають батьки.

"Два рази в день робимо синові інгаляції, ми лежали в лікарні, у нас двостороннє запалення легень".

При цьому платіжки за обігрів 70 квадратних метрів трикімнатної квартири дивують, додав Олександр.

"За квартиру, за тепло зимою ми платимо десь приблизно дві з половиною – три тисячі гривень. Цьогоріч, коли платіжки зимою приходили за тепло, ми такі: огооо! Дивувалися".

У Черкасах в багатоповерхівці люди провели мітинг проти холодних батарей
Суспільне Черкаси

Щозими мерзнуть всі жителі цього будинку, розповів голова ОСББ Владислав Боєчко. А все тому, що труба тепломережі не витримує навантаження, оскільки будинок спочатку мав три під’їзди, а пізніше тут добудували ще один.

"Ми створили тут своє ОСББ і нас також під'єднали до цієї труби. Частина людей на верхніх поверхах, кожен рік недоотримують тепло й мерзнуть. Ми ці питання вирішуємо в різний спосіб: промиваємо стояки, звертаємося до ТЕЦ, запрошуємо спеціалістів і ця проблема у нас виникає щорічно".

Також додав, що ТЕЦ не додає тепла на будинок.

"Ми маємо лічильники тепла і бачимо показники теплоносія, якщо теплоносій 45-50 градусів, в морози він не може дати тепло на весь будинок. Тобто основна причина останніх років – це недотримання параметрів подачі теплоносія".

До всіх проблем додалася ще одна, додав голова ОСББ: поруч зведену 17-поверхівку планують підключати до їхньої тепломережі.

"Вже стояв трактор, який хотів розкопувати люк, де є засувка і в нашу трубу врізатися і всі наші мешканці будинку зібралися і ми не дали можливості зробити цю врізку. І потім ми будемо між собою з’ясовувати стосунки, тобто це буде злочин позбавити наших мешканців тепла і мешканців новобудови також".

У Черкасах мешканці багатоповерхівки не задоволені
Суспільне Черкаси

План приєднання тепломережі показав забудовник Альберт Норченко.

"Є будинок, який ми хочемо приєднати, є будинок, де мешкають ті люди. Там йде трубопровід. Ми приєднуємось до нього у визначеній точці. Тобто ми не відрізаємо від них тепло".

Приєднуються до теплотраси, бо мають необідні дозволи від спеціалістів ТЕЦ та "Теплокомуненергою".

"Теплотехніки в "Теплокмуненерго" робили розрахунки й наше підключення ніяк не впливає на опалення інших будинків".

Діаметр трубопроводів достатній для того, щоб подати потрібну кількість тепла до обох будинків через розподільчу мережу "Черкаситеплокомуненерго", повідомив телефоном директор підприємства Павло Карась:

"До нас звернувся відповідний забудовник під'єднати до нашої розподільчої мережі за відповідними гідравлічними параметрами. По цьому гідравлічному розрахунку абсолютно достатньо діаметра й інших параметрів тепломережі, для того, щоб забезпечити передачі такої кількості тепла. Ми не знаємо, чи Черкаська ТЕЦ може подати це тепло, які в них обсяги цього тепла, бо ми не надавачі послуг".

В ТЕЦ коментувати ситуацію поки не беруться, інформаційний запит ми надіслали 25 жовтня. Відповіді нині не отримали.

У Черкасах мешканці багатоповерхівки мітингували через проблеми з опаленням
Суспільне Черкаси

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

На початок