Як допомогти організму адаптуватися під час переходу на "зимовий" час: поради психологині

Як допомогти організму адаптуватися під час переходу на "зимовий" час: поради психологині

Як допомогти організму адаптуватися під час переходу на "зимовий" час: поради психологині
Тетяна Білінська. Фото: Тетяна Білінська

29 жовтня о четвертій ранку годинники в Україні переведуть на годину назад. Таким чином держава перейде на "зимовий" час.

Психологиня, кандидатка психологічних наук Тетяна Білінська розповіла Суспільному, як сезонне переведення годинника впливає на організм людини, а також як допомогти організму адаптуватися під час переходу на "зимовий" час.

"Перехід на "зимовий" час чекають багато людей, адже можна отримати ще одну зайву годину для сну. Потрібно також розуміти, що отримаємо і на годину менше світлового дня для своєї звичної повсякденної активності. Це вже складає предмет психологічних дискусій. Суперечки щодо шкоди від переведення годинників тривають роками. Вчені розійшлися в поглядах щодо того, як зміна часу впливає на організм людини. Деякі з них стверджують, що переведення годинників на "зимовий" час менше впливає на організм, ніж на "літній", інші кажуть, що навпаки "зимовий" час допомагає організму працювати відповідно до світового дня, від якого залежать біоритми", — каже психологиня.

Психологиня
Психологиня Тетяна Білінська. Фото: Тетяна Білінська

Тетяна Білінська розповіла, що водночас зміни часу можуть призвести до негативних наслідків і погіршити стан здоров'я в деяких людей.

"Згідно з даними міжнародної групи дослідників, є чотири групи захворювань, які залежать від переведення стрілок годинника: серцево-судинні захворювання, психічні розлади, травми та захворювання, які пов'язані з імунною системою. У разі наявності деяких вказаних вище хвороб зміна часу спричиняє стрибок захворюваності до 10%. Щоб пом’якшити вплив зміни часу на фізіологічне та психологічне самопочуття варто підготуватися до них заздалегідь".

Поради та рекомендації:

  • Під час переходу на "зимовий" час рекомендується зробити адаптацію більш плавною. Поступово адаптувати режим сну, лягаючи і встаючи на 15-30 хвилин раніше (впродовж тижня перед зміною часу), щоб організм мав час звикнути до нового графіку. Тому підтримуйте свою звичну рутину і в перші робочі дні зберігайте перехідний графік сну та активностей.
  • Дбайте про здоровий сон, утримуючи комфортну температуру в кімнаті та забезпечуючи тишу.
  • Не забувайте відкривати штори, як тільки прокинетеся та закривайте їх увечері, щоб заспокоїтися перед сном.
  • Необхідно відвідувати вулицю під час світлого часу, особливо вранці чи в обід, для підтримки природного біоритму (30-60 хв), попри те чи похмуро, чи сонячно.
  • Всім відомо, що кофеїн і алкоголь впливають на цикли сну, враховуйте це в післяобідній та вечірній час.
  • Регулюйте яскравість світла в кімнаті, поступово зменшуючи освітлення з наближенням закінчення дня.
  • Зменште навантаження на себе, надайте собі додатковий час на адаптацію і враховуйте свої фізіологічні потреби.
  • Щонайменше за годину до сну необхідно відкладати гаджети.
  • Доцільно практикувати релаксаційні вправи чи медитацію для зменшення стресу та поліпшення психологічного стану.
  • Перед сном можна почитати, послухати спокійну музику, зокрема можна спробувати і ароматерапію — запах лаванди дасть змогу розслабитися вночі.
  • Для того, щоб прокинутися вранці, потрібно приймати контрастний душ і використовувати миючі засоби із цитрусовими ароматами.

Що відомо про перехід на "зимовий" час

Стрілки годинника восени та навесні українці переводять вже 40 років поспіль, відколи у 1981 році Радянський Союз вирішив запровадити переходи між літнім і зимовим часом. В Україні літній час уніфікували у 1996 році з метою економії електроенергії.

3 березня 2021 року Верховна рада в першому читанні ухвалила законопроєкт № 4201 "Про обчислення часу в Україні". Він передбачає відмову від сезонного переведення годинників. Однак депутатам так і не вдалося ухвалити законопроєкт у другому читанні.

На літній сезон в Україні переводитимуть годинники в останню неділю березня о 3-й ранку, на годину вперед.

На початок