Боротьба зі старінням: що слід знати, аби довше зберегти молодість. Пояснює експерт

Боротьба зі старінням: що слід знати, аби довше зберегти молодість. Пояснює експерт

Як вберегти молодість
. Фото ілюстративне, Суспільне

Боротьбу зі старінням варто починати з 30-35 років, бо аби отримати хороший результат, вплив на процеси має бути своєчасний. Про це зазначив виконувач обов’язків директора інституту Валерій Шатило в інтерв’ю Українському радіо.

Кандидат медичних наук, керівник відділу вікової фізіології та патології нервової системи Інституту геронтології імені Д.Ф. Чеботарьова НАМН України Віктор Холін розповів в етері "Суспільне. Спротив" про те, що впливає на старіння людського організму і як попри вік можна покращити якість свого життя.

Коли розпочинається старість

"У нас люди можуть здивуватися, чому в 30-40 років ми маємо думати про те, як ми будемо себе почувати в 50. Сучасна наука каже про те, що процеси старіння людини починається не в 50, не в 60, а саме в 30 або 40 років. В інших системах по-різному, але середній вік — це 35 років. Саме після досягнення цього віку вже розпочинаються активні процеси старіння.

Вважається так, що для природи важливо більше дати дітей, наступне покоління, яке буде далі жити. Після цього людина — вже сама по собі не така цікава для природи, тому що потомство вона вже зробила. Діти вже є, тому це нормально, але ми ж хочемо жити довго і головне — здорово".

Які хвороби розвиваються після 35 років

"У 35-40 років розпочинається атеросклероз судин або артеріальна гіпертензія. Це патології, які залежні від віку. У наступні 20-30 років великі ускладнення — такі як інфаркти та інсульти.

Для того, щоб не було таких страшних ускладнень і цих захворювань, ми маємо піклуватися про перші ознаки розвитку. Важливі профілактичні огляди для того, щоб мати можливість виявити, чи не розпочалася саме вік-залежна патологія в 30-40 років. Тому на це треба звернути увагу для того, щоб ми могли жити довго і мати високу якість життя".

Які фактори пришвидшують старість

"Наразі наші люди поважного віку виглядають гірше, ніж їх колеги у західному світі. Цьому є багато пояснень. Якщо ми побачимо фактори, які впливають на тривалість життя і на якість життя, одним вагомих факторів є соціально-економічний статус. Люди, що мають вищий рівень освіти, люди, що мають більший економічний достаток — вони живуть довше. Безумовно, доступ до сучасної медицини — це теж дуже важливий фактор.

Освіта — мається на увазі не скільки років людина проводить в університетах, а доступ до сучасної інформації й можливість її опрацювати належним чином. Ми можемо звернути увагу, що значний вплив факторів, який пришвидшують старіння — це малорухливий спосіб життя. Надмірне вживання алкоголю та психоактивних речей, неправильне харчування — ці речі важливі і людина, яка достатньо цікавиться цією проблемою, профілактикою, вона зверне на це увагу і змінить своє життя. Люди, які будуть молодшими, звертатимуть увагу на ці фактори, додаватимуть роки життя і жити вони будуть безумовно краще, як і мати вигляд".

Як стрес впливає на старіння та як його позбутися

"Зараз ми й наша країна знаходимося в стресовому стані, доведено, що стрес негативно впливає. В людей під стресом розвивається частіше і раніше вік-залежна патологія. Ми маємо усі зробити для себе якісь підходи, які будуть зменшувати вплив стресу на організм — це дуже важливо і кожен має собі підібрати ті методи боротьби зі стресом, які для нього будуть прийнятними.

В суспільстві досить часто є думка, що ми стрес можемо зняти алкоголем. Він дійсно може зробити якийсь короткочасний позитивний ефект. Але якщо це буде хронічне зловживання, для того, щоб втамувати стрес — то це буде негативний вплив. Хтось обирає собі ходьбу, біг, інші види спорту, для когось це буде медитація. Кожен має вибрати те, що для нього буде більш комфортним. Скандинавська ходьба, наприклад, теж досить дієвий елемент для профілактики захворювань і подовження тривалості життя, і тому спорт — це номер один".

Які фактори вливають на старіння нації

"Вік нації залежить більше від генів, які ми успадкували від наших батьків. Це фактори здорового способу життя, соціально-економічний рівень. Фактор навколишнього середовища досить важливий. Зараз стоїть питання про забрудненість повітря, води, харчування може значним чином впливати на тривалість життя. Ті нації, які мають більш екологічне середовище, мають шанс жити довше і мати кращий стан здоров'я.

Необхідна фізична активність, своєчасне звернення за допомогою лікарів і, безумовно, соціально-економічний статус. Було дослідження — порівнювали професійних шахістів. Відомо, що вони живуть довше й порівнювали шахістів, які жили у Радянському Союзі та країнах Європи. Ті, які були по під радянським ковпаком і на заході, західні шахісти жили довше, ніж з союзу".

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок