Рада зробила перший крок до створення Бюро економічної безпеки

Рада зробила перший крок до створення Бюро економічної безпеки

Рада зробила перший крок до створення Бюро економічної безпеки
. УНІАН

Верховна рада прийняла у першому читанні законопроєкт про Бюро економічної безпеки (БЕБ). Ініціаторами цього документу є нардепи від "Слуги народу". Підтримали його 245 народних обранців, проти виступили 43, утрималися 44. Документ прийняли з урахуванням запропонованих уточнень, які автори мають додати при підготовці його до другого читання.

Представляв законопроєкт у Раді голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, який також є співавтором документу. За його словами, президент, партія "Слуга народу" та інші політичні сили "обіцяли бізнесу створити єдиний і незалежний орган, що розслідуватиме злочини у сфері публічних фінансів".

Цей законопроєкт доопрацювали у комітеті на базі двох альтернативних йому проєктів документів. Ним пропонується ліквідація податкової міліції, що наразі є вимогою МВФ, оптимізація структури та чисельності органів, які ведуть боротьбу зі злочинами у сфері економіки, усунення дублювання їх функцій та створення Бюро економічної безпеки (БЕБ). Бюро має запобігати, виявляти, припиняти та розслідувати економічні злочини: ухилення від сплати податків, зборів платежів, шахрайство з податком на додану вартість тощо.

Читайте також: Повний транш. Чи отримає Україна всі 5 мільярдів від МВФ та на що підуть кошти

Згідно із законопроєктом, директора БЕБ призначатиме президент за поданням конкурсної комісії. Директор БЕБ буде підзвітний депутатам та главі держави.

Детективи органів БЕБ розслідуватимуть кримінальні правопорушення, передбачені статтями 206-2Стаття 206-2. Протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації, 210Стаття 210. Нецільове використання бюджетних коштів, здійснення видатків бюджету чи надання кредитів з бюджету без встановлених бюджетних призначень або з їх перевищенням, 211Стаття 211. Видання нормативно-правових актів, що зменшують надходження бюджету або збільшують витрати бюджету всупереч закону ККУ, у разі якщо розслідування таких кримінальних правопорушень не віднесено до підслідності Національного антикорупційного бюро.

Також БЕБ розслідуватиме кримінальні правопорушення, передбачених статтею 199Стаття 199. Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів ККУ, у разі якщо розмір предмета злочину або завданої ним шкоди в 400 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян для працездатних осіб, встановленої законом на час вчинення злочину, чи вчинено організованою групою.

Що відомо

  • Уряд ліквідує Державну фіскальну службу до кінця поточного року. Скасування ДФС є фактично умовою для другого траншу макрофінансової допомоги для України. 9 червня Міжнародний валютний фонд остаточно затвердив програму з Україною, а перший транш обсягом 2,1 млрд доларів фонд уже відправив. Загальна ж сума в межах нової півторарічної програми Stand-by складає 5 млрд доларів.
  • "Велика сімка" нагадала Україні про необхідність незалежного вибору нового керівника САП.
На початок