З Торецька у Суми. Як проходить евакуація жителів фронтових громад Донеччини та що пропонують переселенцям

З Торецька у Суми. Як проходить евакуація жителів фронтових громад Донеччини та що пропонують переселенцям

З Торецька у Суми. Як проходить евакуація жителів фронтових громад Донеччини та що пропонують переселенцям
Багатодітна родина з Торецької громади Донецької області у будинку, що їм пропонували на Сумщині. Фото: надала Світлана Алещенко

Багатодітну родину з Торецької громади Донецької області евакуював екіпаж "Білих янголів". За рекомендацією знайомих вона виїхала в Суми. Там переселенців зустріли волонтери й запропонували їм кілька варіантів з поселенням.

Влада Торецька закликає містян виїжджати з небезпечного регіону. Куди пропонують їхати, хто допомагає з евакуацією та які умови пропонуються поза рідним містом — дізнавалося Суспільне Донбас.

Наталія Суміна багатодітна мати Торецької громади Донецької області розповідає, що до Сум її родина приїхала два тижні тому. Жінка згадує, із селища їх вивіз екіпаж "Білий янгол".

"Виїхали 27 вересня. Ми залишалися у Північному, хоча там часто були прильоти. Ми не хотіли виїжджати, але поліція наполягала, що так буде краще для дітей. Коли я зрозуміла, що переховуватися немає сенсу, то сама зателефонувала і записалася на евакуацію, — розповідає жінка.

За словами Наталії, евакуаційним потягом з Донеччини вони спочатку виїхали в Київ, а вже звідти до Сум. Там родину з чотирма дітьми зустріли волонтери гуманітарної місії "Проліска" та посилили в гуртожиток.

"Люди багато телефонують — питають, але поки масово не їдуть. Що ми даємо по приїзду сюди переселенцям: ліжко, матрац, подушку, ковдру, постіль, посуд, гігієнічні набори", — розповідає консультантка ГО "Проліска-Суми" Світлана Алещенко.

З Торецька у Суми. Як проходить евакуація жителів фронтових громад Донеччини та що пропонують переселенцям
Волонтери "Проліски" допомагають з евакуацією жителям Торецька. Вивозять їх з міста до Покровська чи Дніпра і зустрічають в Сумах. Фото: надала Світлана Алещенко

Кімнати в гуртожитку або будинок в селі

У гуртожитку місцевого коледжу для поселення переселенців виділили кілька поверхів, розповідає комендантка Віра Шарутіна. За її даними, нині там проживає 29 ВПО. З них — п'ять з Донецької, ще чотири — з Луганської областей. Усього є 75 місць, наразі вільні — 46.

"Умови пристойні. Кімнати окремі, розраховані вони на дві-три людини. Кухня, туалети та душова — спільні. Їжу переселенці готують самостійно", — розповідає Шарутіна.

З Торецька у Суми. Як проходить евакуація жителів фронтових громад та що пропонують переселенцям
Гуртожиток коледжу в Сумах з компактним місцем проживання для ВПО. Фото: Торецька МВА/Telegram

Світлана Алещенко також зазначає, що одна з громад Сумської області пропонує переселенцям для життя також будинки.

"У Хмелівській громаді приймають родини з дітьми, купують їм будинок, облаштовують його ще й на кожну дитину дають грошей", — зазначила волонтерка.

Один з таких запропонували зокрема багатодітній родині з Торецької громади.

"Гарний великий будинок, є город, гараж. Але це село, ще й до міста дуже далеко. У мене четверо дітей: 16, 15, 12 і 5 років, їм скоро на навчання. Ми ще не визначилися, поки рішення про переїзд у будинок не прийняли", — пояснює переселенка Наталія Суміна.

З Торецька у Суми. Як проходить евакуація та що пропонують переселенцям
Будинок, який запропонували багатодітній родині з Торецької громади. Фото: надала Світлана Алещенко

"Поки Наталія думає, у конкретно той будинок, що ми показували родині, коли привозили її в Хмелівську громаду, вже заселилися люди. Але тут ще є подібні пропозиції. У селі є школа, також переселенців заохочують роботою, зокрема потрібні електрики", — зазначає представниця ГМ "Проліска".

Евакуація: куди звертатися

Нині у Торецькій громаді, за даними військової адміністрації, лишається близько тринадцяти тисяч людей. Зокрема станом на 23 жовтня — 235 дітей. До 24 лютого 2022 року населення тут становило понад 60 тисяч людей.

Щодня місто потерпає від обстрілів армії РФ, влада закликає людей до евакуації. Окрім Сум, людям пропонують прихисток на Житомирщині.

Записатися на евакуацію жителі громади можуть за телефонами:

  • 099-601-94-91 (цілодобово);
  • 066-952-63-60 (щоденно з 08:00 до 17:00).

Охочі виїхати до Житомирської області можуть звертатися за номером:

  • "Гарячої лінії" УСЗН Торецької МВА з 08:00 до 20:00 щоденно 066-456-71-70.

Тим, хто планує тимчасово переїхати до Сум, можна набирати:

  • 096-182-64-84 та 050-613-04-90.

В екстрених випадках треба звертатись:

  • 066-56-15-102 — екіпаж "Білий янгол".

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок