Переплата за генератори: за що директору ніжинського водоканалу вручили підозру і до чого тут фірми з Кам’янського

Переплата за генератори: за що директору ніжинського водоканалу вручили підозру і до чого тут фірми з Кам’янського

Переплата за генератори: за що директору ніжинського водоканалу вручили підозру і до чого тут фірми з Кам’янського
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Керівнику ніжинського комунального підприємства оголосили підозру у справі закупівлі генераторів. Йому інкримінують понад 4,5 мільйона збитків, завданих місцевому бюджету. Мова про директора КП "Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарства" Олександра Марсова. Як йдеться у повідомленні Нацполіції у Чернігівській області, в окремих випадках переплата за один генератор перевищувала мільйон гривень, а в прокуратурі додають, що ігноруючи більш вигідні пропозиції від постачальників, посадовець обирав фірми з міста Кам’янське, Дніпропетровської області. З чим це може бути пов’язане і яке покарання загрожує керівнику – читайте далі.

В чому суть справи про генератори

За інформацією Чернігівської обласної прокуратури, закупівлі генераторів для комунального підприємства відбувалися протягом листопада-грудня 2022 року. Тоді, нагадаємо, Росія почала обстріли енергетичної інфраструктури України.

"(Марсов, — ред.) ігноруючи надану фахівцем з публічних закупівель інформацію про найбільш економічно вигідну цінову пропозицію за результатами аналізу ринку, одноособово підібрав підприємства з міста Кам’янське та уклав шість договорів на придбання електрогенераторів загальною вартістю 12 мільйонів гривень за значно завищеними цінами", – пише прокуратура.

Закупівлі відбувалися протягом листопада-грудня 2022 року і генератори купували для забезпечення безперебійної роботи підприємства.

"Ціна кожного (купленого, — ред.) генератора була значно більшою за вартість аналогів з такими ж характеристиками та умовами постачання. В окремих випадках переплата за один генератор перевищувала мільйон гривень", — повідомляють у Нацполіції в Чернігівській області.
Вручення підозри Олександру Марсову
Вручення підозри Олександру Марсову. ФОТО: Чернігівська обласна прокуратура

23 жовтня директору Олександру Марсову повідомили про підозру у розтраті чужого майна шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчиненому в умовах воєнного стану, у великих та особливо великих розмірах (ч. 4, 5 ст. 191 КК України).

Йому загрожує позбавлення волі на строк від семи до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Прокурор направив стосовно підозрюваного клопотання до суду щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Проте суд відпустив підозрюваного під особисте зобов'язанняОсобисте зобов’язання полягає у покладенні на підозрюваного, обвинуваченого зобов’язання виконувати покладені на нього слідчим суддею, судом обов’язки, передбачені статтею 194 Кримінально-процесуального кодексу..

Досудове розслідування триває.

Що каже міська влада Ніжина та Марсов

Речник міського голови Ніжина Семен Пустовіт у коментарі Суспільному сказав:

"Це питання взагалі не за адресою, оскільки комунальне підприємство, яким ви цікавитесь – це окрема юридична особа. Тому, питання потрібно спрямувати саме до цього підприємства, до якого у правоохоронного органу є зауваження. Хочу оголосити, що позицію і виконкому, і позицію всіх нас добропорядних громадян – щоб справа була максимально прозора і відкрита, щоб відповідну кількість інформації надавали, як правоохоронні органи, так і дане комунальне підприємство".
Директор КП "Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарства" Олександр Марсов
Директор КП "Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарства" Олександр Марсов. ФОТО: Ніжинський водоканал

Сам Олександр Марсов у коментарі Суспільному відмовився коментувати отриману підозру:

"На сьогодні проводиться слідство і ще не було розглянуто клопотання, яке було направлено до суду. Як буде проведено слідство, залюбки прокоментую".

Олександр Марсов очолив КП "Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарства" 7 жовтня 2021 року, повідомляє Ніжинська міська рада.

Тоді, міський голова Ніжина Олександр Кодола ставив перед ним завдання – оновлення матеріально-технічної бази та підвищення рівня заробітної плати та врегулювання тарифу.

Шість тендерів на генератори

Про конкретні закупівлі й конкретні фірми, з якими укладали договори, правоохоронці не повідомляють. Водночас за даними з системи електронних закупівель Prozorro, КП "Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарства" у 2022 році провело такі тендери на закупівлю генераторів:

  • Генератор дизельний 275 KWA, одна одиниця. Переможець: ТОВ "Таліс-Плюс". Сума: 2 779 527 гривень.
  • Генератор дизельний 275 KWA, дві одиниці. Переможець: ТОВ "Рустас". Сума: 6 220 472 гривень.
  • Генератор дизельний 358 KVa, одна одиниця, та генератор дизельний 170 KVa1, одна одиниця. Переможець: ТОВ "Новий Стандарт Якості". Сума: 5 063 832 гривень.
  • Генератор 170 KVa, одна одиниця, та генератор 225 KVa, одна одиниця. Переможець: ТОВ "Рустас". Сума: 3 345 134 гривень.
  • Генератор дизельний 225 KWa 1 шт. Переможець: ТОВ "Тавіс-79". Сума: 1 912 120 гривень.
  • Генератор дизельний 135 KVa, одна одиниця. Переможець: ТОВ "Тавіс-79". Сума: 1 678 914 гривень.
Придбані генератори у Ніжин
Придбані генератори. ФОТО: Ніжинська міська рада

За даними аналітичної системи YouControl та сервісу моніторингу реєстраційних даних українських компаній "Опендатабот", компанії-переможці зареєстровані у таких містах:

– ТОВ "Таліс-Плюс" – місто Кам'янське.

– ТОВ "Рустас" – місто Київ, до цього фірма була зареєстрована у Кам’янському.

– ТОВ "Новий Стандарт Якості" – місто Кам'янське.

– ТОВ "Тавіс-79" – місто Запоріжжя. За даними Youcontrol – місцеперебування реєстраційної справи у Кам’янському.

Що не так із ціною генераторів та до чого тут фірми з Кам’янського?

Опозиційний до нинішньої міської влади Ніжина депутат міськради Сергій Охонько у коментарі Суспільному повідомив, що питання закупівлі генераторів депутати порушували й раніше.

"Ми намагалися створити депутатську тимчасову контрольну комісію, щоб розглянути не тільки закупівлю генераторів, а там більше ніж на 30 мільйонів гривень договорів з фірмами міста Кам’янське (місто у Дніпропетровській області, – ред.). Ми бачимо, що за завищеними цінами провели закупівлі. Комерційна пропозиція на 500-600 тисяч гривень менше, ніж компанія, яка виграє з Кам’янського на Prozorro".
Опозиційний до нинішньої міської влади Ніжина депутат міськради Сергій Охонько
Опозиційний до нинішньої міської влади Ніжина депутат міськради Сергій Охонько. ФОТО: Фейсбук-сторінка Сергія Охонька

Переваги, які за версією прокуратури, надавалися фірмам з Кам’янського, депутат пояснює так:

"До тих пір, поки влада в Ніжині не змінилася, не зайшли люди з Кам’янського, я про Федора Вовченка, і почалося: не тільки по комунальних підприємствах пов’язаних з водоканалом, але і по лікарях, по менших напрямках".

Федір Вовченко – перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради. Також на сайті Ніжинської міської ради вказано, що він з 2019 року був директором комунального підприємства Кам’янської міської Ради "Центральні тепломережі".

Федір Вовченко – перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради
Федір Вовченко – перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради. ФОТО: Ніжинська міська рада

Охонько каже, що подавав депутатський запит, щоб створити комісію й перевірити КП "Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарства" на що отримав таку відповідь:

"На ваше депутатське звернення щодо генераторів, які були надані від благодійників на безоплатній основі для комунальних підприємств, котелень міста, закладів охорони здоров’я… Вищезазначена інформація підпадає під дію постанови «Щодо захисту інформації, яка в умовах воєнного стану може бути віднесена до інформації з обмеженим доступом, у тому числі щодо об’єктів критичної інфраструктури»".
Депутатський запит Сергія Охонька з Ніжина
Депутатський запит. ФОТО: Сергій Охонько

Відповідь на депутатський запит Сергія Охонька з Ніжина
Відповідь на депутатський запит. ФОТО: Сергій Охонько

Речник міського голови Ніжина Семен Пустовіт у коментарі Суспільному на питання про фірми з Кам’янського і Федора Вовченка відповів так:

"Я можу сказати, що це питання до того депутата, який це виклав. Я не володію такою інформацією щодо всіх генераторів, і саме з того міста, яке ви озвучили. Щодо місця народження Федора Вовченка, то на сайті цієї інформації немає".

Суспільне намагається отримати коментар від Федора Вовченка і готове оприлюднити його позицію з цього приводу у наступних матеріалах.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок