Як Артем Ракітін з Чернігова отримав поранення та на що витратить майже 1,4 млн грн донатів

Як Артем Ракітін з Чернігова отримав поранення та на що витратить майже 1,4 млн грн донатів

Як Артем Ракітін з Чернігова отримав поранення та на що витратить майже 1,4 млн грн донатів
. ФОТО: Артем Ракітін

Чернігівський підприємець, волонтер та боєць Сил оборони України Артем Ракітін нещодавно отримав осколкові поранення ока та тулуба під час штурму російськими військами їхньої позиції на сході України. Одразу після евакуації та доправлення його до госпіталю, волонтерка Надія Другова відкрила банку на відновлення Артема Ракітіна на його ж картку. Протягом трьох днів люди задонатили майже 1,4 мільйона гривень й збір триває, а банка не розбита.

Як Артем Ракітін отримав поранення, в якому стані перебуває зараз, яка реабілітація його очікує та на що планує витратити зібрані кошти — читайте далі в нашому матеріалі.

"Росіяни штурмували на двох БМП та танку"

За словами Артема Ракітіна, своє поранення він отримав під час штурму російськими військами українських позицій на сході країни. Конкретного напрямку, де відбувався цей бій, Артем не назвав з міркувань безпеки.

Відео, яке Артем Ракітін записав одразу після поранення та надання йому домедичної допомоги:

"Ми прийшли укріпити суміжний підрозділ і вирівняти лінію оборони на фронті. Ми закріпилися на позиції разом. Нас було шість чоловік, а з суміжного підрозділу — чотири людини. І ми помінялися під ранок, заступили на позицію. І тут контрнаступ росіян. Їх було, виходить, дві БМП-шки і танк, ну і особового складу десь 45-50 людей. І вони нас почали штурмувати. В результаті мій побратим Гєра підбив одну БМП з гранатомета. У мене був ручний гранатомет, і я теж почав ним працювати. Було видно втрати у них, коли вони почали десантуватися. Потім я дістав автомат, і почав працювати з нього. Я так розумію, що я «попалив» свою позицію, коли працював гранатометом. І по мені почав працювати танк та засипав обличчя. Поранення я отримав саме після танкового обстрілу", — каже Артем.

Загиблих українських бійців під час цього бою не було, каже Ракітін. Разом з ним поранення отримало ще кілька побратимів. Евакуація з місця бою тривала протягом 14 годин.

"Коли я отримав поранення, у мене дитина моя постала перед очима, дружина. Просто відходив у інший світ. Коли ти починаєш хрипіти, і ти за життя борешся. Ось так хрипиш і борешся. Невже 30 років, і ти все, і ти вже загинув? Ось таке було внутрішнє відчуття, це просто не передати словами".
Артем Ракітін після отриманого поранення
Артем Ракітін після отриманого поранення. ФОТО: Артем Ракітін
"Наразі мене госпіталізували. Зараз перебуваю у госпіталі на лікарняному. Прогрес є. Око одне відкрилося. Життю нічого не загрожує, але у мене роздроблені ще дві кості в черепі. Думаю, що до мозку там не дістають осколки, щоб нервові якісь клітини зачепило. По тім трьом осколках, які залишаються в мені, ще будуть ухвалювати рішення, або вони будуть там у мене, або будуть далі оперувати".

Також він додав, що є вірогідність відновлення зору пораненого ока хоча б на якийсь відсоток, але вона зовсім невелика.

За три дні зібрали майже 1,4 мільйона гривень

Збір на відновлення Артема Ракітіна після поранення 22 жовтня відкрила волонтерка Надія Другова на своїй Instagram-сторінці. Станом на 18:30 25 жовтня, збір триває і на банці, яка відкрита на картку самого Артема Ракітіна, зібрали 1 383 846 гривень. Хоча сам Артем у коментарі Суспільному повідомив, що він просив Надію закрити збір. Використовувати ці кошти планує на довготривалий курс реабілітації, каже Ракітін.

"Я вже звернувся у приватну клініку, окрім госпіталю, щодо реабілітації. Я прийшов здоровим, і я хочу залишатися по максимуму здоровим. І буду для цього все робити, щоб у мене були найкращі в Україні та Європі лікарі, які мені будуть оперувати далі очі. Це буде довгий процес. І під час цього довгого процесу ми будемо шукати професіональних лікарів. Будемо робити кілька зустрічей з одним, з другим, з третім. Будемо ухвалювати для мене як найкращі умови й найкращі рішення. Це не місяць, не два, можливо й рік все триватиме".
Скриншот з банки на відновлення Артема Ракітіна з Чернігова
Скриншот з банки. ФОТО: Скриншот з банки на відновлення Артема Ракітіна

Зі слів Артема Ракітіна, якщо після всього курсу реабілітації із зібраної суми на банку для його відновлення залишаться кошти, то він їх переадресує на потреби побратимів зі свого підрозділу. Також у своїх відеосторіс в Instagram Артем подякував усім, хто пожертвував кошти на його відновлення.

"Дивіться, у вас є два ока, і я хочу, щоб у мене було два ока. Я хочу нормально дивитися на свою дитину. Триває реабілітація, потім я порахую залишки і допоможу своїм побратимам, якщо щось залишиться. Я не знаю скільки коштуватиме ця реабілітація, навіть якщо це безкоштовна лікарня, то все одно будуть затрати. Я подякував людям за пожертви. Проте ніхто ж нікого не змушував жертвувати кошти, це все добровільно", — каже Ракітін.
Такий вигляд мав Артем Ракітін 24 жовтня у госпіталі
Такий вигляд мав Артем Ракітін 24 жовтня у госпіталі. ФОТО: Артем Ракітін

В разі якщо на реабілітацію не вистачить зібраних майже 1,4 мільйона гривень, Артем каже, що буде додавати свої власні кошти. Нагадаємо, що раніше Артем Ракітін розповідав, що має малий бізнес та є власником мережі кав'ярень у Чернігові, а також володіє двома автомобілями: Range Rover та Toyota Prado.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок